Internacional 06/07/2023

On és Prigojin, el líder de Wagner? Lukaixenko diu que a Bielorússia no

El president bielorús assegura que el líder de Wagner es trobaria a la ciutat russa de Sant Petersburg

Guiu Font
3 min
El cap del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, dissabte a la nit marxant de Rostov del Don.

MoscouEl líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, podria ser en territori rus i movent-se amb total impunitat, malgrat que l’acord amb el president rus, Vladímir Putin, incloïa l'exili a Bielorússia. La qüestió és que les autoritats de Moscou i Minsk asseguren no saber on para i, segons les declaracions dels uns i els altres, sembla que ningú està amoïnat. Aquest dijous, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha assegurat que Prigojin ja no és al seu país, on hauria arribat poques hores després de l’intent de revolta armada contra el Kremlin del 24 de juny. 

Lukaixenko ha explicat, en una trobada amb mitjans estrangers i locals, que Prigojin va arribar a Bielorússia el 27 de juny seguint l'acord amb el Kremlin, però que actualment és a la ciutat russa de Sant Petersburg, segons recull l'agència de notícies oficial BelTA. Ha assegurat, de fet, que Prigojin se'n va anar a Sant Petersburg, on Wagner té la seu principal, i ha afegit que "potser ara ha volat a Moscou o a un altre lloc, però no és a Bielorússia". En cas que fos així, estaria incomplint l'acord a què va arribar amb el president rus en la negociació per aturar l'intent de revolta i evitar ser condemnat a Rússia. 

Des que suposadament va arribar a Bielorússia, Prigojin no ha fet cap aparició pública i les seves comunicacions s'havien limitat a la difusió de notes de veu. Webs que controlen el trànsit aeri sí que havien documentat moviments de l'avió de Prigojin: viatges des de territori bielorús a Rússia i entre ciutats russes. Però no s'ha pogut confirmar si anava a bord. 

Passaports falsos i perruques

Dimecres a la nit, els diaris Fontanka i Izvestia i el canal Rossija 1 van publicar imatges d’agents del Servei Federal d’Intel·ligència de Rússia (FSB) fent un escorcoll el dia de la revolta armada a la mansió de Prigojin a Sant Petersburg i, entre el luxe fastuós de les estances, hi van trobar passaports falsos i perruques. Un dels mems que circulaven aquest dijous a les xarxes socials russes era el del líder de Wagner disfressat amb les perruques que hi van trobar. També es van utilitzar aquestes fotografies modificades per simular diversos perfils de Tinder. Una imatge còmica que ironitzava sobre la possibilitat que el cap dels mercenaris russos s’estigués desplaçant pel país sense problemes.  

L'FSB va tancar la causa per rebel·lió de Prigojin i, per tant, si és realment en territori rus, malgrat l’acord amb Putin que implicava autoexiliar-se a Bielorússia, en principi no hauria de ser detingut per la insurrecció armada que va liderar el 24 de juny. L’anunci de Lukaixenko torna a posar en qüestió la imatge de líder de ferro de Vladímir Putin, que ja es va debilitar quan els tancs de Wagner es van quedar a dos centenars de quilòmetres de Moscou. A més, el president bielorús, un dels seus grans aliats, també estaria contribuint -probablement, sense voler-ho- a erosionar la imatge de Putin dient sense embuts que Prigojin se n'ha anat a Rússia.  

El Kremlin "no segueix" els moviments de Prigojin, ha manifestat el portaveu del govern, Dmitri Peskov, en unes declaracions que també criden l’atenció perquè, en el cas que les forces de seguretat realment no estiguin controlant els passos del líder de Wagner, també sobta que ni tan sols estiguin al cas dels avions que entren dins l’espai aeri rus. De fet, el mateix president bielorús, en la compareixença d’aquest dijous, ha afirmat que “els periodistes són ingenus” si realment es pensen que els serveis de seguretat de Rússia no vigilen de prop Prigojin.  

Moltes incògnites

La compareixença de Lukaixenko ha donat més notícies. El mandatari, titella de Putin, ha dit que dimecres va debatre amb Prigojin "alguns afers relacionats amb les pròximes accions de Wagner". En aquest sentit, el líder bielorús ha dit que Prigojin li ha assegurat que "continuarà treballant per al bé de Rússia" i ha afegit: "Si creu que Putin és tan malvat i venjatiu que el triturarà en algun lloc...? No, això no passarà".

Lukaixenko també s'ha referit als mercenaris del Grup Wagner que van participar en el motí, als quals també se'ls va oferir instal·lar-se a Bielorússia. L'autòcrata ha assegurat que aquests mercenaris no atacaran Ucraïna des del seu exili. “No hem atacat mai ningú. Ja ho he dit més d'una vegada. I no atacarem. I ningú no atacarà el nostre territori. El Grup Wagner, igual que l'exèrcit bielorús, protegirà els nostres interessos”, ha recalcat. En aquest sentit, el president ha dit que el trasllat d'aquestes tropes a Bielorússia encara no s'ha efectuat i que si els mercenaris “han de ser a Bielorússia o no i en quina quantitat, és una qüestió que s’ha de resoldre en un futur proper”. Una mostra més de les incògnites -i l'intercanvi de versions- que encara planen sobre l'intent de rebel·lió de l'ara desaparegut Prigojin.

stats