Regne Unit
Internacional 29/01/2023

El 'premier' Sunak, forçat a cessar un ministre per haver defraudat el Tresor

Nadhim Zahawi, president del Partit Conservador, havia amagat els guanys de la venda d'una empresa de demoscòpia

2 min
Nadhim Zahawi, ministre d'Economia del Regne Unit

LondresDesprés de dues setmanes de pressió mediàtica, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha cessat aquest diumenge el ministre sense cartera i president del Partit Conservador, Nadhim Zahawi, per frau a la hisenda pública. Zahawi era parlamentari des del 2010 i va entrar per primera vegada al govern el 2018, llavors com a responsable d'Educació. Amb el seu acomiadament, tard i malament, el premier ha complert una de les tres promeses que va fer als britànics quan va arribar al poder a finals d'octubre de l'any passat: que lideraria un executiu íntegre.

Però ja fa mesos que la integritat del cabinet, i per extensió de Sunak, estan en dubte. L'escàndol que ha acabat amb la caiguda de Zahawi va esclatar el 9 de juliol, quan The Independent va informar que el ministeri d'Hisenda investigava el tot just aleshores acabat de nomenar ministre del mateix departament per possible frau fiscal. El 14 de gener, The Sun tornava a la càrrega i el 23 The Guardian deia que Zahawi havia pagat gairebé sis milions d'euros de multa per resoldre els seus problemes amb el Tresor. La raó és que no va liquidar l'impost sobre les plusvàlues per la venda de les seves accions a la companyia de demoscòpia YouGov, que va cofundar el 2001. Els vint milions de lliures que en va obtenir el 2018, just quan va ser nomenat ministre per primer cop, els va dipositar en un compte offshore d'una empresa de Gibraltar, Balshore Investments, propietat dels seus pares.

Dilluns passat, davant de les evidències, Sunak va ordenar una investigació al seu assessor sobre afers ètics. Mentrestant, Zahawi havia continuat defensat que va pagar la multa per "un error" a l'hora de liquidar els afers fiscals i no per un intent "deliberat" de cometre frau. Al llarg dels darrers dies, la pressió i les proves de l'evasió s'han fet del tot insuportables, i finalment a primera hora d'aquest diumenge Sunak ha fet públic el cessament. Ara queda per saber si en el moment en què Sunak el va nomenar ministre sense cartera i president del partit, a finals d'octubre del 2022, ja tenia informació sobre les seves irregularitats.

L'escàndol afegeix més desprestigi a un govern i un partit que s'enfonsen en les enquestes, però que encara tenen quasi dos anys de legislatura. Es faran eterns per al premier i sobretot per al Regne Unit.

stats