Àsia
Internacional 12/03/2023

El Partit Comunista Xinès assumeix els poders de gran germà

Xi Jinping culmina la recentralització que difumina la divisió entre govern i partit i posa fi a la liberalització iniciada per Deng Xiaoping

3 min
El president xinès, Xi Jinping, en una imatge recent.

PequínEl president de la Xina, Xi Jinping, ha iniciat el seu històric tercer mandat amb una reorganització radical de les institucions governamentals. L'Assemblea Nacional Popular (ANP) va aprovar divendres la creació de dos nous organismes reguladors que dependran directament de l’aparell del Partit Comunista Xinès (PCX) i no dels ministeris o d'altres agències. La Xina fa així un pas més per difuminar la divisió entre govern i partit, amb la creació d'aquests nous superorganismes sota control del PCX que pretenen impulsar sectors clau com el financer o el tecnològic.

La reestructuració també inclou la reducció del 5% dels funcionaris del govern central. La mesura no implica directament acomiadaments de treballadors, però sí trasllats i reducció de sous. D'aquesta manera, el partit augmenta la seva capacitat d'influència, estímul i control del desenvolupament de reformes clau. Tot i que el president xinès ha reiterat la defensa del sector privat, la realitat és que tant les empreses estatals com les privades estaran sota el domini dels nous reguladors.

Els dos mandats de Xi s'han caracteritzat per una aposta per tornar el poder a les empreses estatals i per polítiques planificadores, en contra del moviment liberalitzador anterior. Des del 2018 Xi ja ha anat traspassant poder des del Consell d'Estat, el govern xinès, a les institucions del Partit. És una transformació clau que desfà el camí iniciat amb les reformes de Deng Xiaoping, després de la Revolució Cultural, que van prioritzar el desenvolupament econòmic i van reduir la influència ideològica del Partit. Ara el president xinès vol centralitzar el poder per reforçar més encara el control sobre l'economia i evitar l'expansió desordenada del capital.

Autosuficiència tecnològica

Les sancions imposades pels Estats Units al subministrament de xips d'última generació a les empreses xineses ha estat un cop dur que alentirà el desenvolupament del gegant asiàtic. Assolir l'autosuficiència tecnològica és una de les metes de Xi Jinping. Per aconseguir-ho, s'ha acordat reorganitzar el ministeri de Ciència i Tecnologia. Es crea un nou superorganisme dedicat a impulsar l'autosuficiència tecnològica i científica per evitar, segons el que ha anunciat al ple de l'ANP, els intents estrangers de “contenció i supressió” de la Xina. El regulador reforçarà la supervisió sobre el sector per part del PCX i serà l'encarregat d'avaluar els projectes de recerca.

Regulació del sector financer

Per enfortir el sistema financer davant de problemes d'impagaments i de suposades amenaces estrangeres també s'ha anunciat la creació de la Comissió Nacional de Regulació Financera. El nou organisme absorbeix la Comissió Reguladora de Valors i algunes funcions del Banc Popular de la Xina. La reforma centralitza encara més el control sobre el sistema financer en comptes de liberalitzar-lo. Esdeveniments com la detenció del financer Bao Fan el mes passat alerten dels riscs que poden patir els empresaris.

Bao és director del banc d’inversions China Renaissance Holdings. Com ha passat amb altres empresaris, primer es va anunciar la seva desaparició, per dies després informar que estava col·laborant en una investigació sobre corrupció. Però no se sap de què està acusat, què s'està investigant, qui l'ha detingut i on és. L'opacitat de la justícia xinesa permet aquestes detencions que solen perllongar-se durant mesos sense presentar càrrecs. L’arrest també s’interpreta com un avís cap al sector.

Durant el ple d'aquesta setmana, Xi Jinping ha fet equilibris per transmetre confiança al sector privat i continuar atraient inversió davant d'unes reformes cada vegada més intervencionistes. En un dels seus discursos, Xi va insistir en com és d'important el sector privat per a l'economia xinesa, però també va fer una crida als empresaris privats a "ser rics i responsables, rics i justos, rics i amorosos". Va demanar sobretot que evitessin l'hedonisme occidental.

La revisió del sistema de regulació financera també inclou retallades salarials per a alguns funcionaris i equiparar el seu sou al d'altres àrees. Fins ara en alguns departaments es pagaven salaris més alts, i fins i tot es justificava com una mesura per evitar la corrupció.

La Xina també crearà l'Oficina Nacional de Dades per centralitzar la seguretat de les dades de propietat estatal, regular l’economia digital i desenvolupar una estratègia nacional del big data. En aquest sentit, cal aclarir que les dades que es recullen també inclouen les dades de les empreses privades. Pequín ha dut a terme una campanya contra empreses d'internet com ara Alibaba o Didi (l'Uber xinès) per violació de la protecció de dades.

stats