Itàlia
Internacional 17/07/2022

El Moviment 5 Estrelles, cada cop més dividit sobre Draghi

La formació populista de Giuseppe Conte ha reunit avui els seus senadors i diputats per estudiar quina posició prenen en la crisi del govern

Anna Reig
2 min
L’encara primer ministre italià, Mario Draghi, assistint ahir al funeral del periodista Eugenio Scalfari, que va fundar el diari La Reppublica.

BarcelonaS'agreugen les divisions entre els membres del Moviment 5 Estrelles (M5E), el partit que va desencadenar dijous passat la crisi en el govern italià de Mario Draghi. Tot va començar quan van votar no a una moció de confiança del govern que buscava pal·liar els efectes de la inflació i l'augment del preu de l'energia. El primer ministre va veure aquest gest com un desafiament i va anunciar la seva dimissió, però el president de la República, Sergio Mattarella, va rebutjar-la i el va convidar a presentar-se dimecres vinent al Parlament per verificar els seus suports. Ara, el 5 Estrelles està dividit entre aquells que volen abandonar la coalició de Draghi i els que, per contra, prefereixen continuar en el govern per gestionar la crisi energètica, l'onada inflacionària i la rebuda dels fons europeus del pla de recuperació després de la pandèmia, que sumen 191.000 milions d'euros.

Així, el president de la formació populista, Giuseppe Conte, ha convocat avui els seus senadors i diputats per estudiar quina serà la seva posició davant la crisi del govern. Les dues faccions les reflecteixen clarament el ministre d'Agricultura, Stefano Patuanelli, i el de Relacions amb el Parlament, Federico D'Incà. El primer ha avançat que dimitirà si Conte ho sol·licita, mentre que el segon ha demanat "una treva" a Draghi "pel bé del país" i per no dificultar l'aplicació dels fons europeus.

Aquest diumenge el primer ministre també ha anunciat que volarà demà a Algèria per garantir al seu país l'aprovisionament de gas aquesta tardor. Actualment, el país importa el 90% del gas que consumeix i fins que no va començar la invasió d'Ucraïna el 40% depenia de Rússia.

A més, cinquanta-cinc regidors de Sicília s'han sumat a la carta presentada ahir per més de 110 alcaldes de tot el país per demanar a Mario Draghi que no dimiteixi. Els polítics de partits de tots els colors demanen al primer ministre que es quedi i resolgui la crisi de la seva coalició en un moment "d'emergència social".

Si no s'aconsegueix mantenir el govern fins a l'esgotament de la legislatura, que serà a la primavera, Itàlia podria veure's abocada a unes eleccions anticipades. Aquestes aturarien l'activitat legislativa en un moment delicat i afavoririen el partit d'ultradreta de Giorgia Meloni, que segons les enquestes se situa com la primera força.

stats