Internacional 16/03/2021

El Parlament francès aprova fixar l’edat de consentiment sexual als 15 anys

La nova llei també prohibeix les relacions intrafamiliars entre un adult i un menor de 18 anys

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Vista del parlament francès

BarcelonaDesprés que la reconeguda advocada francesa Camille Kouchner fes públic el cas d'abús sexual per part del seu padrastre, Olivier Duhamel, al seu germà bessó, les xarxes socials es van omplir de testimonis d’abusos a menors que van trencar el silenci a través de l’etiqueta #MeTooInceste. La magnitud de les denúncies i els casos exposats va encendre un intens debat social a França que va acabar forçant el govern de Macron a comprometre’s a canviar la llei. És en aquest context que el Parlament ha aprovat que l’edat de consentiment s’estableixi als 15 anys i que les relacions entre membres de la mateixa família no siguin legals si es tracta d’un adult i un menor de 18 anys.

Els parlamentaris van votar dilluns per unanimitat a favor de la nova legislació i ara el text resta a l’espera de la votació del Senat. El govern ha expressat la voluntat de procurar que entri en vigor ràpidament quan les dues cambres l’hagin aprovat. Es tracta de la primera llei d’aquestes característiques a França. “Cap adult podrà aprofitar-se del consentiment d’un menor”, deia el ministre Eric Dupond-Moretti: “No toquem els nens”.

Però hi ha hagut veus crítiques amb la llei, que consideren suficient per practicar relacions sexuals a qualsevol edat –fins i tot entre nens i adults o entre familiars– el consentiment de les dues parts. Tot i que ara ja es prohibeixen les relacions entre adults i menors de 15 anys, demostrar la veracitat d’un abús és especialment difícil quan l'aprovació dels menors està reconeguda. Per tant, només es pena una violació com a tal quan hi ha hagut ús de “força, amenaça, violència o sorpresa”. En cas contrari, es jutja com un delicte menor d’agressió sexual.

Amb la nova legislació, l’acte de penetració sexual comès per un adult sobre un menor de menys de 15 anys es considerarà violació, tal com demanaven les associacions de protecció de la infància i l’adolescència. És a dir, amb el canvi legislatiu la diferència d'edat serà una prova de no consentiment en si mateixa.

Els defensors de la proposta esperen que els canvis permetin jutjar i revisar tant casos antics com recents d’abús sexual a menors. El consentiment deixarà de ser una justificació i es penarà la violació amb vint anys de presó. Tot i això, es permetran relacions entre adolescents menors amb consentiment mutu.

Relacions intrafamiliars

També s’han introduït canvis en lleis sobre l’incest i queden prohibides les relacions entre un adult i un membre de la seva família menor de 18 anys. A França, aquest terme fa referència a abusos de familiars, siguin de sang o no. Les relacions entre adults de la mateixa família continuaran sent legals. Aquesta actualització de la legislació ve impulsada per l'acusació d'abús, el mes de gener passat, al prominent acadèmic Oliver Duhamel, que va dimitir del seu càrrec a la universitat Sciences Po de París. Segons va informar l'associació Face à l'Inceste (afrontant l'incest), el nombre de trucades rebudes el mes de febrer per denunciar casos va augmentar de les trenta del mes anterior a gairebé dues-centes. I els casos no van parar de sortir a la llum a través de les xarxes socials. Unes altres institucions també s'han vist obligades a revisar i millorar les actuacions contra la violència sexual.

L'impuls de la llei respon a demandes socials i d'associacions, però hi continua havent crítics entre els parlamentaris, que veuen l'edat fixada massa gran. El ministre de Justícia es defensava assegurant que no volia "portar un noi de 18 anys a la justícia per haver tingut sexe consentit amb una noia de 14 anys i mig".

stats