El món haurà d'esperar per conèixer l'origen del covid-19

L'OMS demana més col·laboració a la Xina i exigeix més estudis sobre la possibilitat que el virus escapés d'un laboratori

3 min
Una imatge de gener del 2020, amb un equip sanitari traslladant un malalt de covid a l'hospital de la CReu roja de wuhan

LondresLes grans preguntes continuen obertes. Més que un punt i final és un començament. L'esperat informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l’origen dels Sars-Cov-2 ha conclòs que la fuita del virus d’un laboratori de Wuhan, tot i que seria possible, és “extremadament improbable”. De moment, doncs, continua el misteri sobre l’origen de la malaltia, ha assegurat aquesta tarda el director general de l'entitat, Tedros Adhanom, durant la presentació de l'estudi. Si bé es considera pràcticament improbable la hipòtesi del laboratori, Adhanom també ha demanat que per descartar-la definitivament, o confirmar-la, calen ”investigacions addicionals”.

“L'equip –ha continuat el màxim responsable de l'OMS– també va visitar diversos laboratoris de Wuhan i va considerar la possibilitat que el virus entrés a la població humana com a conseqüència d'un incident de laboratori. Tot i això, no crec que aquesta valoració fos prou extensa. Es necessitaran més dades i estudis per arribar a conclusions més sòlides. Tot i que l’equip ha conclòs que la fuga de laboratori és la hipòtesi menys probable, això requereix una investigació addicional, possiblement amb missions addicionals que incloguin més especialistes, que estic disposat a desplegar”.

El director general també ha afirmat que “pel que fa a l’OMS, totes les hipòtesis són damunt de la taula”. En resum, l'organisme hauria volgut molta més col·laboració de la que la Xina ha prestat, i ha exigit un "intercanvi de dades més oportú i exhaustiu" en el futur.

El que és molt més factible és que les infeccions inicials provocades pel covid-19 tinguessin lloc abans de la primera que es va documentar amb símptomes, el 8 de desembre del 2019. Adhanom ha afirmat que la “revisió exhaustiva de les dades disponibles suggereix que hi va haver transmissions no reconegudes el desembre del 2019 i possiblement abans”. “Però per entendre els primers casos, els científics s'haurien de beneficiar d’un accés complet a les dades, incloses mostres biològiques de com a mínim el setembre del 2019”.

La conclusió més plausible a què han arribat els especialistes és que és el virus es va transmetre dels ratpenats als humans a través d'un "hoste intermedi animal" abans de provocar un "brot explosiu" a la ciutat xinesa de Wuhan.

L’informe, de 123 pàgines, presenta estudis detallats de morbiditat, casos, registres de farmàcies, mostres d’aliments i seqüenciació genètica a partir dels treballs fets sobre el terreny. No s’han trobat evidències fermes que facin descartar la idea ja establerta que la pandèmia va començar a Wuhan i que les característiques del comerç de peix i marisc del mercat de Huanan van provocar o “amplificar” el brot.

Altres possibilitats

Els autors, un equip format per 34 científics xinesos i internacionals, afirmen que continua sent "possible" que el virus entrés a Wuhan a través d'aliments congelats importats d'una altra zona de la Xina, o fins i tot d'un tercer país, tot i que les anàlisis fetes aporten poques o cap prova que avalin la teoria. "Tot i que hi ha alguna evidència de la possible reintroducció del Sars-CoV-2 mitjançant la manipulació de productes congelats contaminats importats a la Xina des de l'ona pandèmica inicial, això seria extraordinari el 2019, quan el virus no circulava àmpliament", s’hi llegeix.

L'avaluació de les probabilitats són les següents: el desbordament per zoonosi directa [transmissió d’animal a humà] és una via possible-probable; la introducció a través d’un host intermedi es considera una via entre probable i molt probable; a través de productes de cadena freda alimentària es considera una possible via; i, finalment, l'incident de laboratori és, com s'ha apuntat, una via “extremadament improbable”. Els autors demanen que les autoritats xineses investiguin més en diverses àrees i assenyalen de forma inequívoca la necessitat de més dades històriques dels bancs de sang de la Xina.

Poques esperances

La majoria d’experts esperaven troballes poc concloents (establir els orígens de les malalties sol trigar anys, si no dècades). En tot cas, els crítics apunten a la forta dependència de l'equip que va recollir i va analitzar les dades xineses. "Tenim veritables preocupacions sobre la metodologia i el procés que es van desenvolupar en aquest informe, inclòs el fet que el govern de Pequín aparentment va ajudar a redactar-lo", va dir el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, en una entrevista amb la CNN enregistrada abans de la publicació de l’informe. La Xina, que fa temps que defensa l'opció que l'origen del virus no es troba al seu país, ha rebutjat tant aquestes crítiques com la teoria d'una possible fuita de laboratori.

stats