Internacional 18/11/2016

Obama i els líders europeus volen que Trump planti cara a Rússia

Merkel rep a Berlín May, Hollande, Renzi i Rajoy i acorden mantenir les sancions a Rússia pels casos de Crimea i Síria

Agències
2 min
Obama i els líders europeus reunits a Berlín.

BerlínEl president sortint dels EUA, Barack Obama, analitza aquest divendres a Berlín l'era Trump amb 5 dels líders de la UE: la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande, i els primers ministres britànic, italià i espanyol, Theresa May, Matteo Renzi i Mariano Rajoy.

Entre les qüestions importants s'hi trobava el debat sobre l'Aliança Transatlàntica que Trump ha posat en dubte. Segons els líders reunits a Berlín, el tractat seguirà endavant tot i la victòria del magnat. La Casa Blanca informa que "els líders estan d'acord en la necessitat de treballar col·lectivament per moure l'agenda transatlàntica, particularment a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, així com en les resolucions diplomàtiques als conflictes de Síria i Ucraïna".

Sobre aquest últim punt, tots sis consideren que les mesures contra Rússia han de persistir fins que s'implementin els acords de Minsk i s'aconsegueixi un alto al foc a l'est del país. D'aquesta manera es manté la pressió sobre el president rus, Vladímir Putin, al qual s'acusa de l'annexió il·legal de Crimea i d'actuar al costat del president sirià, Baixar al-Assad.

Un món de maldecaps al Despatx Oval, per Cristina MasDurant la campanya que el va portar a la presidència, Trump va llançar proclames que van alarmar els socis europeus, entre les quals, que volia revisar el paper de l'OTAN o que volia sortir de l'Acord de París, dos dels grans dossiers internacionals considerats clau al Vell Continent.

Obama, que ahir ja va tenir una reunió de treball amb Merkel, ja va alertar al futur president nord-americà, Donald Trump, que planti cara a Rússia i no apliqui una estratègia basada en la 'realpolitik' que no tingui en compte els valors de llibertat i democràcia que defensen els EUA i la UE.

stats