Nova York obliga a vacunar-se per treballar i França tanca les discoteques

ARA
2 min
Un centre de testatge de covid-19 a Nova York, aquest dilluns.

BarcelonaL’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha fet obligatòria la vacuna per a tots els treballadors amb l’objectiu de combatre la propagació de la variant òmicron del virus que causa covid-19. La mesura entrarà en vigor el 27 de desembre i és pionera als Estats Units. De Blasio l’ha presentada com un “cop preventiu” per frenar una nova onada a les portes de l’hivern i de les trobades nadalenques.

“L’òmicron ja és aquí i sembla que és molt contagiosa”, ha dit l’alcalde en una entrevista a la cadena MSNBC. “El moment és terrible, amb l’arribada dels mesos de l’hivern”, ha argumentat.

L’Ajuntament de Nova York ja havia fet obligatòria la vacuna per als treballadors municipals i per als que treballen o són usuaris de restaurants, gimnasos o activitats culturals. Gairebé el 90% de la població adulta de la ciutat ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna. Però De Blasio vol anar més enllà i evitar que torni a ser colpejada pel virus, com va passar en la primera onada.

Més mesures a França

Per la seva banda, el primer ministre francès, Jean Castex, també ha anunciat noves mesures. Les discoteques tancaran durant quatre setmanes a partir de divendres per frenar els nous contagis. A partir del 20 de desembre es podran vacunar les criatures de 5 a 11 anys i els majors de 65 anys podran rebre la tercera dosi sense necessitat de demanar cita prèvia. Alhora París recomana a les empreses que “es mobilitzin per teletreballar” i demana a la població que minimitzi les trobades abans de les festes de Nadal. “El meu missatge és molt simple: fins a les festes de Cap d'Any ens aturem, ens protegim i protegim així la nostra capacitat d’aprofitar el Nadal”, ha dit Castex. També s’endureixen les mesures sanitàries a les escoles de primària.

A deu dies de l’inici de les vacances escolars, la cinquena onada a França amenaça amb sobrecarregar els hospitals, ja molt saturats de malalts. La mitjana de nous casos diaris supera els 40.000 des de fa dies i més d’11.000 persones estan hospitalitzades per covid, una xifra que no es veia al país des de l’agost.

stats