Nova York homenatja les 3.000 víctimes de l'11-S

Biden, que visitarà els tres llocs on van impactar els avions, reivindica el sentiment d'unitat dels dies posteriors a l'atemptat

4 min
Persones dipositant flors al memorial de l'11-S a Nova York, aquest dissabte

BarcelonaUn a un, els noms de les 2.977 persones que van morir als atemptats de l'11 de setembre del 2001 han ressonat aquest dissabte a la Zona Zero de Nova York, el mateix lloc on fa exactament vint anys dos avions van impactar contra les Torres Bessones, en un atemptat jihadista que va canviar el món. A les 8.46 (les 14.46 a Catalunya), just al moment en què el vol 11 d'American Airlines va impactar contra la Torre Nord, els familiars de les víctimes i les autoritats que han assistit a l'acte han fet un minut de silenci. Tot seguit ha començat el recordatori dels noms de les víctimes, que s'ha interromput de nou coincidint amb el moment dels impactes contra la Torre Sud (9.03 h) i el Pentàgon (9.37 h), l'ensorrament de la primera torre (9.59 h), l'estavellament del quart avió a Pennsilvània (10.03 h) i la caiguda de la segona torre (10.28 h).

La lectura dels noms (entre els quals també hi havia els de les sis víctimes de l'atemptat contra el World Trade Center del 1993) l'ha iniciat Mike Low, pare d'una hostessa que viatjava a bord del primer avió segrestat i que ha pronunciat també un breu discurs: "Passats vint anys, continuo sentint estima per tots els que es van aixecar per ser alguna cosa més que persones corrents. I també l'orgull d'un pare pel gest altruista d'una filla que en els últims moments de la seva vida va actuar amb una calma heroica, per ajudar els que eren a l'aire i els que eren a terra, un llegat de la Sara que crema com una flama eterna", ha dit. L'acte ha comptat amb la participació de la banda de música de la policia de Nova York i també de Bruce Springsteen, que ha interpretat el tema I'll see you in my dreams.

El president dels Estats Units, Joe Biden, i els expresidents Bill Clinton i Barack Obama a l'acte de commemoració de l'11-S aquest dissabte a Nova York.

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la primera dama, Jill Biden, han assistit a l'acte d'homenatge a Nova York, i posteriorment han visitat els altres dos escenaris de la tragèdia: el poble de Shanksville, a Pennsilvània (on va caure el vol 93 de United Airlines després que un motí dels passatgers impedís als segrestadors arribar al seu objectiu), i el Pentàgon. La vicepresidenta Kamala Harris i el seu marit, Doug Emhoff, han assistit prèviament a una cerimònia a Shanksville, on han coincidit amb George Bush, que presidia els Estats Units el dia dels atemptats. Els expresidents demòcrates Barack Obama i Bill Clinton, acompanyats de les seves dones, han anat a la cerimònia de Nova York.

Apel·lació a la unitat

La commemoració dels vint anys de l'11-S té lloc en un moment políticament molt complex als Estats Units, amb el país profundament dividit després de quatre anys de mandat de Trump i de la seva negativa a acceptar la derrota a les eleccions de l'any passat. En un vídeo difós divendres a la nit, Joe Biden va fer referència implícita a aquesta situació reivindicant el "veritable sentiment d'unitat nacional" que es va viure al país durant els dies posteriors a l'11-S. "Vam veure que la unitat és una cosa que mai no s'ha de trencar. La unitat és el que ens fa el que som. Per a mi, aquesta és la lliçó principal de l'11 de Setembre: que quan som més vulnerables, en la batalla per l'ànima d'Amèrica, la unitat és la nostra força més gran. La unitat no significa que hàgim de creure el mateix, sinó que hem de tenir una confiança fonamental els uns amb els altres", va remarcar el president.

L'aniversari arriba només dotze dies després que es completés la caòtica retirada de les tropes nord-americanes desplegades a l'Afganistan, que va marcar el punt final d'una guerra que va iniciar George Bush precisament com a resposta a aquells atemptats i que ha acabat en fracàs, amb el retorn dels talibans al poder. L'acte que s'ha celebrat al Pentàgon per recordar les persones que hi van morir fa vint anys ha servit també com a homenatge als 2.461 soldats nord-americans que han mort a la guerra de l'Afganistan. L'expresident Donald Trump, que no ha assistit a cap dels actes d'homenatge d'aquest dissabte, ha fet públic un vídeo en què elogia la tasca que van fer els serveis d'emergència el dia dels atemptats i lamenta "el moment trist per la manera com la guerra contra aquells que van fer tant de mal al nostre país va acabar la setmana passada".

Vídeo d'Al Qaeda

Coincidint amb el vintè aniversari dels atemptats a les Torres Bessones, Al Qaeda, l'organització terrorista que els va perpetrar, ha difós aquest dissabte un vídeo en què apareix el seu líder, Ayman al Zawahiri. De totes maneres, la gravació, que dura aproximadament una hora, no fa cap referència a l'11-S: entre altres temes, Al Zawahiri parla de la retirada de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, d'atemptats comesos els últims mesos i, sobretot, de la causa palestina.

Al Zawahiri, nascut a Egipte fa 70 anys, era el número dos d'Ossama Bin Laden i va assumir el lideratge d'Al Qaeda arran de la seva mort a mans de tropes nord-americanes, el 2011. A finals de l'any passat van circular algunes informacions no confirmades que asseguraven que Al Zawahiri havia mort, cosa que ha quedat desmentida amb la publicació d'aquest vídeo.

stats