Covid a la Xina
Internacional 20/12/2022

Una nova explosió de contagis obliga la Xina a construir noves clíniques

Les previsions indiquen que el 60% de la població xinesa es contagiarà durant els pròxims mesos

Laia Berenguer Lumbierres
3 min
Un centre esportiu de Pequín habilitat com una clínica de detecció de febre

BarcelonaOficialment només hi ha hagut 5 morts de covid aquest dimarts a la Xina, però el país s'ha posat a construir noves clíniques, està habilitant centres esportius per detectar contagis i ha instal·lat llits nous als hospitals, després que les autoritats informessin de les noves víctimes mortals. En els mesos vinents es preveu una allau de contagis que podria col·lapsar el fràgil sistema sanitari xinès. Després de tres anys de pandèmia, el 7 de desembre semblava que Pequín havia decidit derogar l'estricta política de covid zero. Les protestes ciutadanes de les últimes setmanes havien evidenciat la fatiga pandèmica de la segona economia més gran del món.

La inesperada decisió del govern xinès de relaxar la política de covid zero, amb confinaments massius després de la detecció de pocs casos, ha fet créixer la preocupació internacional. El virus ha començat a circular lliurement en un país on 1.400 milions d'habitants no tenen immunitat natural, perquè des dels inicis de la pandèmia Pequín va optar per una estratègia d'aïllament dels contagis. Ara es tem que el virus es propagui, cosa que pot disparar el nombre de morts i també augmenta el risc de possibles mutacions.

Jeffrey Lazarus, investigador d'IS Global, preveu que a la Xina no hi haurà un brot, sinó una "explosió de casos" i que la situació serà "demolidora". En primer lloc, perquè el percentatge de població vacunada "no és suficient", fins i tot entre la gent gran. A més, la vacuna xinesa té una efectivitat "inferior en comparació amb les que ha desenvolupat Occident", afegeix. En segon lloc, la Xina "no ha experimentat la pandèmia com ho hem fet en gairebé tots els altres països" perquè han prioritzat mesures anticontagis com "el confinament, la millora de la ventilació de l'aire dels edificis", abans que la vacunació. "Aquí ho hem fet al revés", explica Lazarus.

"Es preveu que l'onada que actualment amenaça la Xina acabi creixent molt", afirma a Reuters Alex Cook, vicedegà d'investigació de l'Escola de Salut Pública de la Universitat Nacional de Singapur. Cook, però, assegura que és l'única manera per a "un futur sense confinaments i sense que l'economia i la política xineses en surtin més perjudicades".

Els números indiquen que en qualsevol moment podria sorgir una nova variant. "Cada vegada que hi ha una nova onada de contagis hi ha el risc que apareguin noves variants. I com més gran sigui el brot, més gran és aquest risc", afegeix Cook. El missatge que envia Pequín és que el virus muta per fer-se menys letal. "No perquè una variant sigui més contagiosa ha de ser més greu", alerta Xu Wenbo, funcionari del Centre Xinès per al Control i la Prevenció de Malalties.

Dubtes sobre les dades

Dilluns es van registrar les dues primeres víctimes mortals de covid des de feia setmanes. Des de finals de 2019 la Xina ha informat d'un total de 5.242 morts pel virus, una xifra molt baixa en relació amb la mitjana mundial. La veracitat de les estadístiques del govern xinès sempre ha estat sota sospita i ara es qüestiona cada cop més. Alguns experts en salut estimen que el 60% dels habitants de la Xina –l'equivalent al 10% de la població mundial– podrien contagiar-se durant els pròxims mesos i que les morts superaran els dos milions. L'hospital de la Universitat de Pequín ha comunicat que només comptabilitzarà com a morts per covid les causades per pneumònia i insuficiència respiratòria de les persones contagiades.

L'economia de la Xina també s'ha vist molt perjudicada per la pandèmia i s'espera que aquest any creixi només un 3%, el pitjor creixement en gairebé mig segle. La producció i la logística de les fàbriques se'n veuen afectades perquè els treballadors emmalalteixen i es veuen obligats a confinar-se.

stats