Regne Unit

Nova crisi a Downing Street a causa dels 'vols de la vergonya' a Ruanda

Desenes de diputats conservadors exigeixen al 'premier' que abandoni la Convenció Europea de Drets Humans

4 min
Un grup de migrants en les aigues del Canal de la Mànega, a primers del mes d'agost

LondresNova crisi al govern britànic, ara arran dels anomenats vols de la vergonya a Ruanda: la política de deportació al país centreafricà dels sol·licitants d'asil, arribats sense papers bàsicament a través del canal de la Mànega. El responsable del programa, el secretari d'estat d'Immigració, Robert Jenrick, ha dimitit aquest dimecres al vespre, pràcticament al mateix temps que el seu cap directe, el ministre de l'Interior, James Cleverly, presentava als Comuns una nova llei d'emergència amb l'objectiu de superar les traves que hi va posar el Tribunal Suprem.

A mitjans de novembre, per unanimitat dels cinc membres, el més alt tribunal del Regne Unit va declarar il·legal la deportació perquè considerava que hi havia moltes possibilitats que un refugiat enviat a Ruanda sense bitllet de tornada pogués acabar al seu país d'origen, on la seva vida estava amenaçada. Això, deia el Tribunal, contravenia un seguit de lleis britàniques i també els tractats internacionals signats per Londres, com ara la Convenció Europea de Drets Humans. El ministre Cleverly va viatjar aquest dilluns passat a Ruanda per renegociar el tractat amb l'objectiu de superar l'oposició del Suprem. El govern creu que ho ha aconseguit, i el sector d'ultradreta dels conservadors considera que no.

Rishi Sunak aquest dijous al matí a Downing Street.

En conferència de premsa aquest dijous, i abans que la situació derivi en una crisi molt més profunda, el primer ministre Sunak ha defensat la viabilitat del projecte, ha refusat el parer de Jenrick i d'altres diputats, i a la pràctica ha fet de la votació que tindrà lloc dimarts vinent als Comuns sobre el text de la coneguda com a llei de Ruanda una qüestió de confiança. Encara que deixa llibertat de vot als seus parlamentaris, una derrota suposaria un cop fatal a la seva reputació i autoritat dins del partit, molt qüestionada per l'ala més extremista pel que fa, específicament, al tema de la immigració. Alhora, intenta que el laborisme quedi retratat davant de l'electorat, sobre si hi dona o no suport. Una vegada més, els immigrants al Regne Unit esdevenen un dels grans camps de batalla entre el govern i l'oposició. Aquest matí el laborisme ha anunciat que s'hi oposarà.

Com a part dels cinc compromisos electorals bàsics, el premier Rishi Sunak va adquirir a principis d'aquest any el "d'aturar les pasteres" amb migrants sense papers. La deportació a Ruanda, iniciativa promoguda per Boris Johnson l'abril del 2022, quan era primer ministre, és vista pels tories com a clau per complir la promesa com a mesura de dissuasió i, també, com a vaixell insígnia de la seva acció de govern per presentar-se amb alguna esperança a les eleccions generals de l'any vinent. De moment, els laboristes els treuen vint punts d'avantatge a les enquestes.

L'aposta de Sunak, però, va ser dinamitada ahir dimecres doblement. D'una banda, per l'exministra de l'Interior Suella Braverman, que va advocar des de la Cambra dels Comuns per una acció més decisiva contra els migrants i les lleis internacionals que els protegeixen; de l'altra, per la sobtada dimissió de Jenrick, que assegurava en la seva carta de renúncia, unint així els seus arguments als de Braverman i desenes de diputats conservadors, que la nova llei no permetrà a l'executiu anul·lar tractats internacionals –per exemple, l'esmentada Convenció Europea de Drets Humans (CEDH)– que fins ara han impedit que el govern deporti els migrants a l'Àfrica.

En la conferència de premsa celebrada aquesta matí a Downing Street, Sunak ha intentat rebatre la idea, però ha admès que només hi hauria una petita escletxa per recórrer la deportació. En tot cas, ha assegurat que amb la nova llei "s'acabarà el carrusel de recursos legals" que fins ara han impedit la deportació de migrants.

De fet, el juny de l'any passat el Tribunal Europeu de Drets Humans va aturar el primer vol, amb sis migrants a bord, quan faltava menys de mitja hora perquè s'enlairés. Aquest dijous al matí, en una entrevista a la BBC, Braverman també ha expressat que el projecte de llei presentat dimecres pel govern no funcionarà.

Qüestió de confiança

La iniciativa del ja ex secretari d'estat és una tempesta més dins del Partit Conservador, que lliura una nova batalla interna, una de tantes des del referèndum del Brexit. D'una banda, els partidaris d'assegurar que el Regne Unit pugui actuar unilateralment, sense tenir en compte lleis ni tractats internacionals, i enviar vols a Kigali; de l'altra, el sector més centrista dels tories, que no volen que Londres abandoni la CEDH.

Tobias Ellwood, un dels diputats de l'ala moderada del partit, ja ha anunciat aquest dijous que no donarà suport a la llei de Ruanda si hi ha "alguna perspectiva" que infringeixi el dret internacional. Ellwood ha assegurat que la qüestió pot acabar en una "escissió" dels conservadors. Ruanda està "partint el nostre partit per la meitat, exposant les diferències ideològiques que normalment pot gestionar".

La immigració és un més dels talons d'Aquil·les del govern. El 2010, quan els conservadors van arribar al poder, David Cameron va prometre que la reduirien a desenes de milers de persones a l'any. El Brexit es va veure com la bala de plata per acabar amb el lliure moviment de ciutadans comunitaris. Però fa dues setmanes es van donar a conèixer les xifres d'immigrants legals arribats el 2022. En total, 745.000 persones, tres vegades més que l'any del referèndum del Brexit (2016).

Abans de la conferència de premsa, Sunak ha anunciat que substitueix Robert Jenrick per dos ministres: un que vetllarà pel compliment de les normes relatives a la immigració il·legal i un altre sobre les de la legal, que han estat reformades aquesta mateixa setmana.

stats