Astronomia

Eufòria als Estats Units per un eclipsi que no es tornarà a repetir en 20 anys

Més de 30 milions de persones han pogut contemplar com la Lluna s'ha imposat totalment al Sol

3 min
La lluna comença a destapar el sol

WashingtonSemblava que alguna estrella del rock estigués pujant a l’escenari. El miler de persones que s’han congregat a l’esplanada del National Mall de Washington han començat a aplaudir just en el moment que la Lluna s’ha creuat amb el Sol. Tampoc han faltat els “Oh, my God” i els “Wow”, i alguna persona fins i tot s’ha posat a udolar com si fos un llop.

Es calcula que almenys 31 milions de persones han vist l’eclipsi total de Sol arreu d’Amèrica del Nord. Als Estats Units, la trajectòria de l'eclipsi total ha passat per ciutats com Cleveland, Indianapolis i Dallas, i a Washington ha estat d’un 90%. Però això no ha rebaixat ni una mica l’expectació de tots els espectadors que s'han aplegat per contemplar el fenomen.

La gespa s’ha omplert de gent amb fulards i cadiretes de càmping per agafar lloc. Alguns fins i tot s’han descamisat per prendre el sol. L'ambient era similar al d'un dia festiu. "És una cosa que només es veu un cop a la vida”, deia la Lisa, de 45 anys, bevent un got de vi blanc. Ella i la seva parella, el Matt, són veïns de Foggy Bottom, un dels barris de prop del National Mall. Han decidit encetar una ampolla de vi per celebrar l'ocasió. "No pot haver-hi millor dia: fa sol, bon temps i a sobre veurem un eclipsi. És genial", deia el Matt.

“Serà el meu primer eclipsi”, explicava el Lucas, de 10 anys, minuts abans que comencés l’espectacle, mentre es col·locava les ulleres de cartró que alguns dels voluntaris del Museu de l’Aire i l’Espai repartien. Ha vingut amb les seves mares, la Lorena i la Dilma, que han portat cadires de càmping per poder estar més còmodes. A la pregunta de què en sap, dels eclipsis, el Lucas es queda pensatiu: “No sé com imaginar-me’l. M’han dit que la Lluna passarà per davant del Sol durant uns minuts i tot es farà fosc”. El nen passa una mà davant de l’altra, emulant el Sol i la Lluna, per il·lustrar l’explicació. “Li encanten aquestes coses”, comenta la Dilma somrient.

Unes passes més enllà, el Museu Nacional de l'Aire i l'Espai havia muntat una carpa on es podia mirar a través d’un telescopi Spectrum."Serveix per veure els diferents espectres de la llum", explicava l'encarregada de l'aparell a tothom que hi volia mirar. Adam Xu és una de les desenes de persones que feien cua esperant el seu torn: "Soc de Chicago, però estic de vacances aquí i he decidit aprofitar-ho. Serà espectacular".

Els moments previs de l’eclipsi moltes persones aprofitaven per estirar-se i prendre el sol. D’altres anaven a comprar menjar a les furgonetes de hot dogs i gelats. Fins i tot es podien veure alguns grups amb les crispetes preparades per al moment. Matthew Wisniewski s’havia assegut amb la seva dona en un banc. Tots dos estan jubilats. Han vingut expressament de Maryland per veure l’esdeveniment des d’aquí: “No ens ho podíem perdre. Qui sap si d'aquí 20 anys encara hi seré per poder veure el pròxim. A més, és el primer eclipsi total que veuré”, feia broma el Matthew sobre els seus 78 anys. El de fa set anys no el van arribar a veure.

L’últim cop que els Estats Units van viure un eclipsi solar total va ser el 2017, però llavors la Lluna estava més llunyana de la Terra que ara. Aquest cop la proximitat de la Lluna ha fet que el temps de l'eclipsi sigui més llarg: entre 3 i 4 minuts, segons la ubicació. La ciutat de Washington ha quedat coberta per una manta de color blau fosc durant el minut que la Lluna s’ha imposat al Sol. Fins i tot l’aire s’ha refredat i molts dels valents que s’havien posat en samarretes de tirants (o directament sense samarreta) s’han hagut de tapar.

El "camí de la totalitat" de l'eclipsi soral del 8 d'abril a l'Amèrica del Nord, en un mapa creat per la NASA.

La bogeria per veure el fenomen ha estat tan gran que a les localitats on es podia veure l'eclipsi total les reserves s'han disparat. A Dallas l'ocupació hotelera ha arribat al 95%, a Cleveland (Ohio) al 98% i a les cascades del Niàgara, a Nova York, al 99% d'ocupació, segons dades d'AirDNA. L'ocasió valia la pena, ja que no hi haurà un altre eclipsi solar als Estats Units fins al 2044. També al Canadà, a la petita illa Eclipsi –batejada així precisament pel capità britànic James Cook perquè hi va veure un eclipsi total el 1766– s'hi havia convocat una festa per celebrar l'esdeveniment.

L'eclipsi ha anat des de Mèxic (han estat els primers a veure'l, a les 11.07 h en horari del Pacífic –les 20.07 h catalanes–) i ha passat en diagonal per sobre dels Estats Units des de Texas fins a Maine, fins a travessar el Canadà pel Quebec, i ha sortit del continent a través de Newfoundland (el Canadà) cap a l'Atlàntic, a les 17.16 h, hora local, les 21.46 h a Catalunya.

stats