Internacional 21/04/2023

Moscou bombardeja per error una ciutat russa

L'explosió ha provocat un gran cràter a Bélgorod, a tocar d'Ucraïna, i deixa dues dones ferides i diversos habitatges i cotxes afectats

2 min
El centre de la ciutat russa de Belgorod després de l'explosió

BarcelonaUn avió de combat rus ha bombardejat aquest dijous a la nit, per error, la ciutat russa de Bélgorod, a uns 40 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, i ha deixat almenys dues persones ferides i importants danys materials. Així ho ha confirmat Moscou, que ha admès una "descàrrega accidental de munició" per part d'un avió SU-34, segons fonts del ministeri de Defensa citades per l'agència russa Tass. No s'ha especificat el tipus de munició, però.

L'explosió ha causat un cràter de 20 metres de diàmetre al centre de la ciutat i ha afectat diversos edificis residencials, cotxes i torres elèctriques. Un vehicle ha volat fins a la teulada d'una construcció propera. El governador de la regió, Viatxeslav Gladkov, ha informat via Telegram de l'estat de les ferides: una de les dones ha patit una lesió al cap i ha estat hospitalitzada "en estat de gravetat moderada", mentre que l'altra té cremades però ha rebutjat ser atesa al centre hospitalari. S'ha declarat l'estat d'emergència a la regió i Rússia ha obert una investigació sobre el fet.

Tot i que no deixar de resultar vergonyós per a l'exèrcit rus, l'admissió d'"un accident" suggereix també que les autoritats del ministeri de Defensa no creuen que això pugui afectar negativament l'opinió pública russa del que el Kremlin encara anomena oficialment una "operació militar especial".

Edifici danyat després que l'avió de combat rus deixés caure munició per error a la ciutat de Bélgorod

La regió de Bélgorod destaca per la presència de diversos magatzems de munició i combustible. És, de fet, un dels nodes logístics de l'exèrcit rus i un dels punts on estaven concentrades les tropes abans de la invasió a Ucraïna, que va arrencar el 24 de febrer de l'any passat. Des que va esclatar la guerra, de fet, ha estat un objectiu per a les forces de Kíiv, que l'han atacat sovint. En aquest cas, però, els danys han vingut del mateix bàndol. Els avions russos volen regularment sobre Belgorod, una ciutat de 370.000 habitants, en ruta cap a Ucraïna.

Un cop s'ha fet de dia, els treballadors de manteniment municipals havien començat els treballs de reparació de la concorreguda intersecció de Belgorod on ha caigut la bomba. L'alcalde ha assegurat que bona part de les obres es duran a terme el cap de setmana i dilluns es repavimentarà el tram afectat.

L'octubre passat Rússia ja va lamentar un accident protagonitzat precisament per un SU-34, un avió militar tipus caça. En aquell cas, l'aparell es va estavellar mentre feia un vol d'entrenament contra un edifici residencial a la ciutat de Ieisk, a la costat del mar d'Azov, també molt a prop de la frontera ucraïnesa. El sinistre, que hauria estat provocat per l'incendi d'un dels motors, va ser més tràgic, ja que l'avió portava càrrega explosiva i l'impacte va causar una quinzena de morts, incloses criatures, i una vintena de ferits.

stats