Accident ferroviari
Internacional 02/03/2023

Pugen a 46 els morts en l'accident de trens a Grècia

Un "error humà", la causa del xoc entre un comboi de passatgers i un de mercaderies que ha fet dimitir el ministre de Transports

4 min
Imatge dels dos trens que han xocat al centre de Grècia

BarcelonaTragèdia ferroviària a Grècia amb desenes de víctimes mortals. El xoc de dos trens aquest dimarts a la nit al nord de la ciutat de Làrissa, al centre del país, ha deixat ja 46 persones mortes, segons el nou balanç d'aquest matí de dijous. En un discurs televisat dimecres a la nit, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha confirmat que l'origen de l'accident ha estat "un error humà", tal com apuntaven les primeres informacions, però les protestes han esclatat en diversos punts del país i el sector ferroviari ha convocat una vaga de 24 hores.

Als combois, un de passatgers que feia el trajecte Atenes-Tessalònica i l'altre de mercaderies que anava de Tessalònica a Larissa, hi viatjaven 346 passatgers i 20 tripulants, segons Hellenic Train, l'empresa operadora dels dos trens. En la col·lisió van resultar fins a 130 persones, 72 de les quals van haver de ser hospitalitzades.

Hores després de l'accident, la policia ha detingut el cap d'estació de Làrissa, un home de 59, i altres dues persones, la identitat de les quals no ha transcendit. Fonts de la investigació indiquen que ha estat acusat de lesions greus per negligència. Amb tot, el cap d'estació, responsable de la senyalització, nega haver actuat malament i havia atribuït l'accident a una possible errada tècnica. Hores després, però, Mitsotakis era clar: "Tot demostra que aquest drama ha estat, tristament, causat per un tràgic error humà".

A conseqüència de la tragèdia, també ha dimitit el ministre grec de transports, Kostas Karamanlis a primera hora de la tarda d'aquest dimecres, segons informa l'agència Reuters.

Els xoc s'ha produït poc abans de la mitjanit de dimecres a prop de Tempe, una petita localitat situada en una vall, uns 300 quilòmetres al nord d'Atenes. Els trens viatjaven a gran velocitat en el moment de l'impacte. Diversos vagons han descarrilat i almenys tres s'han incendiat en l'accident, que ha costat la vida als conductors dels dos trens.

"És una tragèdia impensable. Els nostres pensaments estan avui amb els familiars de les víctimes", ha manifestat des del lloc de l'accident el primer ministre del país, Kyriakos Mitsotakis. "Una cosa puc garantir", ha prosseguit, "esbrinarem les causes d'aquesta tragèdia i farem tot el que estigui al nostre abast perquè mai més torni a succeir".

Kostas Karamanlis, el ministre de Transports, ha visitat el lloc del sinistre abans de presentar la seva renúncia al càrrec. I ha declarat: "És un fet que vam rebre el ferrocarril grec en un estat que no correspon al segle XXI", segons reconeix la cadena pública ERT. "En aquests tres anys i mig hem fet tot el possible per millorar aquesta realitat. Desafortunadament, aquests esforços no han estat suficients per evitar l'accident. I això es molt dur per a tots nosaltres i per a mi personalment".

Bombers i equips de rescat treballant per treure passatgers dels trens després d'una col·lisió a prop de la ciutat de Làrissa

"Hem sentit una gran explosió, [han estat] 10 segons de malson", ha explicat un dels supervivents de l'accident a Reuters. "Hem anat donant voltes al vagó fins que hem caigut de costat. Llavors hi ha hagut pànic, amb cables i ferros per tot arreu, foc. El foc ha estat immediat i ens cremàvem, era a dreta i esquerra", ha afegit.

Diversos passatgers han utilitzat les maletes per trencar els vidres de les finestres i sortir a l'exterior del tren, on s'hi han desplaçat 40 ambulàncies. Dels ferits, entre els quals hi ha diversos menors d'edat, els més greus han estat traslladats a hospitals de Larissa, on hi ha sis víctimes en unitats de cures intensives. A la resta se'ls ha portat a clíniques de Katerini o a Tessalònica –a uns 130 quilòmetres de l'accident–, on han arribat uns 250 supervivents.

Dificultats en les tasques de rescat

Els equips de rescat continuen buscant persones atrapades als vagons, de manera que el nombre de víctimes podria augmentar. "El procés d'evacuació continua i s'està duent a terme en condicions molt difícils a causa de la gravetat de la col·lisió", ha explicat un portaveu dels bombers, que han apuntat que entre les restes del tercer vagó de passatgers hi podria haver encara una desena de cadàvers.

"Mai havia vist res com això [...] És tràgic. Cinc hores després, estem trobant cossos", afegia a l'agència AFP un dels voluntaris en les tasques de rescat. "Estem traient persones vives, ferides... hi ha morts", afegia un altre a la televisió estatal. Els mitjans locals parlen d'escenes "apocalíptiques", amb parts dels dos trens escampades a una gran distància com a conseqüència del xoc.

Els equips de rescat treballant al lloc de l'accident

Protestes i vaga de trens

Les protestes han esclatat aquest dimecres al vespre Grècia en resposta a l'accident. Hi ha hagut enfrontaments entre manifestants i policia a l'exterior de la seu de l'empresa Hellenic Train a Atenes i també mobilitzacions a Tessalònica i Larissa. Tot i que el govern ha atribuït la tragèdia a un "error humà", tant els manifestants com els maquinistes al país atribueixen l'accident a la deixadesa amb la xarxa ferroviària. El sector, de fet, ha convocat una vaga de 24 hores per aquest dijous, que farà que no funcionin els trens a Grècia en tot el dia.

El president del sindicat de conductors de trens de Grècia, Kostas Geridunias, ha denunciat a la televisió privada ERT l'estat de deteriorament en què es troba la infraestructura ferroviària del país. "Res funciona, tot es fa manualment, estem en mode manual a tot l'eix Atenes-Tessalònica. Els semàfors tampoc no funcionen. Si ho fessin, els conductors veurien els semàfors en vermell i s'aturarien a temps", ha assenyalat, lamentant que els maquinistes depenguin de les informacions que reben els caps de les estacions.

Els líders reaccionen a les xarxes socials

Diversos líders europeus han mostrat al llarg del dia d'avui les seves condolences a les xarxes socials pel poble grec després del terrible accident ferroviari. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha estat de les primeres en mostrar el seu condol. "Les nostres banderes onegen avui a mig pal, estem de dol amb els nostres amics grecs, honorant la memòria de les víctimes del tràgic accident. Grècia no està sola. La UE està amb vosaltres". Emmanuel Macron expressa a les seves xarxes socials "Els meus pensaments estan amb les famílies de les víctimes del tràgic accident ocorregut aquesta nit a prop de Làrissa. França està al costat dels grecs." Olaf Scholz, el canciller alemany, ha estat el darrer líder europeu en mostrar les seves condolences als familiars i víctimes de la tragèdia via Twitter: "És una notícia terrible el #traindisaster a Grècia! Estem de dol pels nostres amics grecs [...]. Els desitgem molta força en aquestes hores difícils". També la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha volgut expressar "Profundes condolences al poble grec i al govern d'Atenes pel terrible accident [...]" i ha desitjat "una ràpida recuperació a tots els ferits".





stats