Pròxim Orient
Internacional 05/10/2022

"Mort al dictador!": la protesta a l'Iran es consolida a les universitats i instituts

Raisi crida a la "unitat i integració nacional" per "debilitar els enemics" del país

ARA
2 min
Imatge publicada a les xarxes d'una protesta als carrers de Teheran.

BarcelonaLa revolta del vel a l'Iran s'estén per les universitats i fins i tot els instituts. Imatges compartides a les xarxes socials mostren noies molt joves que desafien el règim dels aiatol·làs per exigir llibertat. Malgrat el risc de detenció i tortura, com la que va acabar amb la vida de la jove Mahsa Amini, que va donar origen a la revolta popular, dones cada cop més joves criden consignes com "Khamenei és un assassí, el teu regnat serà anul·lat".

Segons l'organització Iran Human Rights, ja han mort 154 persones en la repressió de les protestes, entre elles menors d'edat: almenys nou persones de menys de 18 anys haurien mort, tot i que no totes les morts han pogut ser confirmades documentalment.

Amb crits de "Mort al dictador!", les universitats s'han convertit des del cap de setmana en el centre de les protestes, i en algunes facultats s'han registrat durs enfrontaments entre els manifestants i les forces d'ordre. Però la xifra oficial de morts en les protestes es manté encara en els 41 morts dels quals va informar la televisió estatal iraniana ja fa més d'una setmana.

El líder suprem del país, Ali Khamenei, va trencar dilluns el silenci i va culpabilitzar de les protestes "conspiracions dels enemics estrangers", en referència als Estats Units i Israel. Aquest dimarts, el president del país, el conservador Ebrahim Raisi, s'ha sumat a aquest missatge en una intervenció davant del Parlament i també ha fet una crida a la "unitat i la integritat nacional" per "debilitar l'enemic", ha dit.

Però la revolta originada per la mort de Mahsa Amini no s'atura. Les joves iranianes es treuen el vel i el llancen a l'aire o el cremen, en un acte que constitueix una ofensa penada amb presó. Des de fa tres setmanes es repeteixen els embussos de trànsit a última hora de la tarda a Teheran, quan els conductors fan sonar la cançó For..., que s'ha convertit en l'himne de la protesta amb la seva tonada "Dona, vida, llibertat".

Precisament, el compositor de la peça, que s'ha fet viral a les xarxes, Shervin Hajipour, ha sortit aquest dimarts de la presó en llibertat sota fiança, després de ser detingut fa cinc dies per publicar-la a Instagram. La cançó crida a revoltar-se "per la por de fer-se un petó al carrer" i "pels presoners polítics". Malgrat les restriccions que les autoritats iranianes estan imposant a internet, For... havia aconseguit 40 milions de reproduccions al compte d'Instagram del cantant.

stats