Internacional 07/06/2019

Mèxic enviarà 6.000 policies a la frontera amb Guatemala per acontentar Trump

El govern de López Obrador intenta fer un gest per evitar els aranzels

Ara
2 min
Policies mexicans intentant barrar el pas d'una família centreamericana a l'estat de Chiapas

BarcelonaMèxic intenta a qualsevol preu evitar l'amenaça dels Estats Units de cobrar aranzels a totes les seves exportacions i, després de dies de negociacions bilaterals, el govern d'Andrés Manuel López Obrador ha anunciat que reforçarà militarment la frontera sud per frenar el pas dels immigrants centreamericans cap al nord.

Els detalls del pla mexicà els ha donat el ministre d'Exteriors, Marcelo Ebrard, que ha assegurat que es destinaran 6.000 membres de la Guàrdia Nacional als passos fronterers amb Guatemala, una de les entrades més concorregudes pels centreamericans. Es tracta d'un cos creat aquest any pel nou president, format per soldats, policies i membres de la marina.

Donald Trump, que aquesta tarda torna a la Casa Blanca després d'haver participat en el 75è aniversari del Dia D, porta mesos reclamant a Mèxic un control policial ferri sobre la immigració que prové de Centreamèrica i que accepti al seu territori els sol·licitants d'asil que han creuat la frontera nord-americana. No obstant, a hores d'ara el president nord-americà no ha dit res sobre si li sembla bé el gest mexicà. Segons fonts diplomàtiques anònimes dels dos països que cita el diari 'The Washington Post', no es descarta que Trump acabi rebutjant el pla per insuficient.

Sobre aquesta possibilitat, el ministre Ebrard ha admès que "encara" no hi ha cap acord i que ara per ara les converses bilaterals s'han centrat en explicar cadascú quin és el seu punt de vista. Aquesta tarda Ebrard es tornarà a reunir amb el seu homòleg nord-americà, Mike Pompeo.

Un home pinta en una enorme bandera nord-americana 'Els Estats Units d'Immigrants', a la localita mexicana de Ciudad de Juárez

Als nord-americans no els satisfà només la militarització de la frontera i busquen el compromís de Mèxic de reformular les seves polítiques d'asil perquè així aculli més sol·licitants i fins i tot assumeixi la figura de tercer país segur, que suposaria que els Estats Units retornin a Mèxic els sol·licitants de protecció especial. "Un acord respecte a un tercer país segur no seria acceptable", ha reiterat el canceller Erbrard, que tem que la fórmula faci que Mèxic es converteixi en la destinació de la migració de la regió.

La pressió de Trump sobre els mexicans té veus crítiques entre les files del mateix Partit Republicà, que ha advertit al president que no pensa permetre-li que barregi política migratòria amb política comercial. Dirigents republicans com el texà Ted Cruz han advertit que la implementació d'aranzels als productes mexicans es giraria en contra de la indústria nord-americana dels estats del sud i afectaria negativament les grans multinacionals de l'automòbil que tenen planta als Estats Units però compren els seus productes a Mèxic.

Els experts també qüestionen que l'enduriment de la política migratòria i el reforçament del mur de Mèxic es tradueixin en una reducció dels fluxos de migrants i dels peticionaris d'asil que volen entrar als Estats Units.

stats