23/09/2023

Els maldecaps de Biden de cara a la reelecció

3 min
El president nord-americà, Joe Biden, divendres durant un acte institucional a la Casa Blanca.

Nova YorkAquesta setmana, el president estatunidenc, Joe Biden, va admetre davant d'un grup de donants que entenia la preocupació per la seva edat dels seus compatriotes, entre els quals també una gran majoria dels seus votants. Biden tindrà 82 anys a l’inici del seu segon mandat si és reelegit. Però, de seguida, es va tornar a erigir en l’únic capaç de salvar la democràcia dels Estats Units: “Em presento perquè la democràcia està en joc, perquè el 2024 la democràcia estarà de nou a les urnes. I que no hi hagi cap dubte: Donald Trump i els seus republicans MAGA (Make America Great Again, l'eslògan de l’expresident) estan decidits a destruir la nostra democràcia”.

Biden no convenç, com tampoc va convèncer durant la campanya presidencial a mig gas del 2020. Tanmateix, la seva gran sort, llavors i ara, és la impopularitat de Trump, que molt probablement tornarà a ser el seu rival en les pròximes eleccions. A més, el republicà només és tres anys i mig més jove que ell. L’edat seria un inconvenient més gros si el governador de Florida, Ron DeSantis, de 45 anys, guanyés les primàries republicanes, però ara mateix, això es veu impossible –la seva candidatura no enamora les bases, com es va pensar que faria en un principi.

Els maldecaps més grossos de Biden de cara la reelecció, doncs, van més enllà de la seva edat. Les percepcions dels estatunidencs sobre la situació econòmica i migratòria del país seran claus per aconseguir un nou triomf. Només un 36% dels nord-americans aproven el seu lideratge econòmic, i un 74% el suspenen en matèria d’immigració, segons unes enquestes recents d'AP-NORC i Reuters Ipsos.

L’economia dels Estats Units creix a un ritme saludable, l’atur és baix i la inflació, que va assolir el màxim del 9% l'any passat, s'ha alentit fins al 4%. Però aquestes dades no reconforten els votants, que continuen queixant-se dels alts preus de l’habitatge, els aliments i la gasolina. A més, cada cop els preocupa més les xifres rècord d’immigrants que intenten travessar la frontera sud del país.

Visita a Michigan

D’altra banda, l’actual vaga de treballadors de les grans automobilístiques a Michigan per reclamar millores salarials compliquen la imatge d’una economia forta gràcies al lideratge de Biden, que el seu govern fa mesos que intenta transmetre a la ciutadania. És per això que la Casa Blanca ha anunciat que dimarts el president anirà a aquest estat de l’anomenat cinturó industrial per donar suport a la lluita dels treballadors. Ho farà un dia abans que Trump, que vol treure rèdit d’aquesta crisi.

Al mateix temps, el seu govern va informar que ha enviat 800 soldats a la frontera per augmentar la vigilància i que accelerarà l’expulsió de persones que hagin arribat al país de manera irregular. Unes mesures que es contraposen amb la seva decisió d’ampliar un permís migratori que permetrà gairebé a mig milió de veneçolans treballar i viure legalment als Estats Units durant 18 mesos. La iniciativa respon a les crides de Nova York i Chicago per reduir la pressió que està provocant la crisi migratòria en els pressupostos, però ha estat criticada per l’oposició.

L’edat del president importa als votants, però els dos factors que realment decidiran la reelecció de Biden són la qüestió migratòria, que va ajudar Trump a guanyar la Casa Blanca el 2016, i l’economia del carrer.

stats