Pròxim Orient
Internacional 30/04/2021

Mahmud Abbas s'atrinxera i torna a posposar les eleccions a l'Autoritat Palestina

Els últims comicis es van celebrar fa 15 anys i ara té poc suport popular

2 min
El president palestí Mahmud Abbas, en una imatge de 2019

BarcelonaQuinze anys fa que els palestins no van a les urnes. I no hi tornaran, per ara. Dijous a la nit, l'Autoritat Palestina (AP) i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) van acordar posposar les eleccions previstes per al 22 de maig. El president palestí va argumentar que no es poden celebrar els comicis mentre Israel no permeti la participació dels palestins que viuen a Jerusalem Est. "Hem fet molts esforços amb la comunitat internacional per obligar l'estat ocupant a celebrar les eleccions a Jerusalem, però fins ara han estat rebutjats –va justificar Abbas–. Així que Israel ho accepti, farem les eleccions en una setmana", va prometre el president.

L'Autoritat Palestina no ha volgut que els palestins de Jerusalem Est votin a distància, al·legant una qüestió de principis. Segons el dret internacional, l'est de Jerusalem està sota ocupació il·legal israeliana des de la guerra del 1967, però Israel ho considera la capital única i indivisible del seu estat i sota el mandat de Trump va aconseguir que els Estats Units hi traslladessin la seva ambaixada, cosa que va arrossegar altres països a fer el mateix. El govern israelià no ha dit oficialment que rebutgés la celebració de les eleccions a l'Autoritat Palestina a la ciutat, però prohibeix tota activitat política als barris palestins.

En hores baixes

Però darrere la decisió de Mazen hi ha coses molt més prosaiques que la defensa dels drets dels palestins sota l'ocupació. I és que Mazen passa per un moment de molt baixa popularitat, si és que n'ha tingut mai. Va ser elegit el 9 de gener del 2005 per presidir l'AP fins al 15 de gener del 2009, però va ampliar el seu mandat, i aquell mateix any va ser ratificat de manera indefinida pel Comitè Central de l'OAP. Els islamistes de Hamàs, que governen la franja de Gaza després de guanyar-hi les últimes eleccions, no el reconeixen com a president legítim. Aquest divendres han dit que les eleccions es podrien celebrar igualment a Jerusalem sense permís d'Israel i s'han oposat a la suspensió d'uns comicis en què tenien bones perspectives.

Com recorda David Hearst a Middle East Eye, "tothom sap que la causa d'aquest endarreriment permanent és que Abbas rebria un fort cop si se celebressin les eleccions". "El seu partit, Fatah, està dividit en tres llistes i la que ell encapçala és la menys popular. Les seves possibilitats d'obtenir el mandat popular són cada cop més llunyanes", afegeix.

Tensió al carrer

Fa setmanes que hi ha protestes als territoris ocupats Palestins per les restriccions imposades per Israel a les celebracions del Ramadà (a diferència de les festes jueves), inclòs el bloqueig a la Porta de Damasc de Jerusalem, que ha deixat centenars de ferits. En aquest context, un grup d'extrema dreta israeliana, dirigits per un deixeble del rabí Meir Kahane, il·legalitzats en el passat i amb el suport ara del primer ministre Benjamin Netanyahu, va sortir al carrer a atacar palestins, amb consignes com "mort als àrabs".

stats