França
Internacional 29/07/2022

Macron rep Bin Salman a l'Elisi entre les crítiques d'activistes pels drets humans

El president francès i el líder 'de facto' de l'Aràbia Saudita acorden cooperar per "diversificar la importació d'energia"

P.J.Armengou
3 min
El president francès, Emmanuel Macron, i el príncep saudita Mohamed bin Salman

JerusalemEl príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman, ha continuat aquest dijous la seva petita gira europea –i la seva rehabilitació internacional– amb un "sopar de feina" a París amb el president francès, Emmanuel Macron. Dimecres va visitar a Atenes el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis. Macron i Bin Salman han parlat sobre energia, però també sobre el programa nuclear iranià. El president francès, desitjós d'un tracte favorable en matèria energètica, però molt criticat per redimir públicament el príncep, també ha plantejat la qüestió dels drets humans, segons ha esmentat l'Elisi en un comunicat aquest divendres al matí.

Bin Salman ha estat sotmès a un cert ostracisme internacional arran de l'assassinat del periodista Jamal Khassoghi a Istanbul l'any 2018, tot i que des de llavors ha rebut la visita a l'Aràbia Saudita de líders internacionals com l'ex primer ministre britànic Boris Johnson, el mateix Macron, o, aquest juliol, el president dels EUA, Joe Biden.

Segons ha informat l'Elisi, Macron va traslladar al príncep hereu saudita la necessitat de mantenir una coordinació amb Riad per "diversificar la importació d'energia" per part dels països europeus i "atenuar els efectes a Europa, el Pròxim Orient i el món" de la invasió russa d'Ucraïna. Els dos mandataris també van parlar sobre els conflictes al Pròxim Orient i el president francès va expressar la seva voluntat de treballar conjuntament "a favor d'un alleujament durador de les tensions".

Bin Salman ha enviat un telegrama a Macron per agrair-li la "calorosa benvinguda i hospitalitat", en què subratlla el "desig comú" d'enfortir l'aliança bilateral per enfortir la seguretat i l'estabilitat a la regió, segons ha informat l'agència estatal saudita de notícies SPA.

Crítiques d'activistes

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha denunciat la "impunitat" de Bin Salman (també conegut com MBS) davant l'assassinat de Khashoggi i ha recordat que l'Aràbia Saudita encara manté empresonats, almenys, 27 periodistes i bloguers. “Gairebé quatre anys després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, la reincorporació de Mohammad Bin Salman a les relacions internacionals es fa a costa de la veritat i de la justícia”, ha afirmat el secretari general de RSF, Christophe Deloire, que ha demanat a Macron que intercedeixi per l'alliberament dels 27 periodistes empresonats per Riad.

En declaracions a Radio France, la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, ha criticat la rehabilitació del príncep, a qui ha titllat d'"assassí": "Per què rehabilitar una persona que va ordenar l'atroç assassinat d'un periodista? Una persona que és responsable de l'augment de la repressió a l'Aràbia Saudita i que ha estat ostracitzada de la comunitat internacional? No hi ha cap motiu". Amnistia Internacional ha recordat també que Riad és un dels principals clients de França en l'àmbit armamentístic i ha denunciat que les armes franceses s'utilitzaran contra civils al Iemen.

Paral·lelament, les ONG Democracy for the Arab World Now i Trial International han presentat aquest mateix dijous una demanda contra Bin Salman davant del Tribunal de París per complicitat en tortura i desaparició forçosa. L'única resposta adequada a l'assassinat de Khashoggi "no és una invitació a sopar, sinó una investigació penal", han dit. Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari de Macron a l'Assemblea Nacional, Aurore Bergé, ha justificat la visita dient que "dialogar amb el conjunt dels països del Golf és una necessitat absoluta", tot i que ha afegit que "això no significa oblidar els assumptes essencials en termes de valors i de drets humans".

stats