El Regne Unit preveu eliminar aviat la quarantena als turistes amb doble pauta de vacunació

Les Balears es podrien beneficiar d'una mesura molt esperada per les aerolínies i empreses turístiques

2 min
Turistes en un hotel de Salou, al Tarragonès, el mes d'agost de l'any passat.

LondresBri d'esperança per a la indústria turística de les Balears i la resta de l'Estat amb els viatgers provinents del Regne Unit. El govern Johnson ultima un pla perquè els ciutadans que es traslladin a destinacions actualment classificades com a grogues –tots els grans mercats preferits dels britànics a la Unió Europea: Espanya, França, Itàlia i Grècia– però que hagin rebut les dues dosis de la vacuna s'estalviarien l'obligatorietat d'una quarantena de deu dies al tornar al seu país.

Amb tot, es preveu que encara s'hagin de sotmetre a tests PCR al país, tant abans de marxar-ne com al arribar-hi, en especial per poder detectar noves variants del covid.

Diferents mitjans de la premsa britànica informen aquest matí de dijous d'aquesta possibilitat, que coincideix també amb la denúncia que Ryanair i l'empresa propietària dels aeroports de Manchester, Londres-Stansted i East Midlands han presentat contra el govern perquè suspengui els sistema de semàfor per als viatgers.

La demanda exigeix més transparència sobre com el govern decideix quins territoris compleixen els requisits per formar part de la llista verda, que implica que són llocs segurs per visitar. IAG, el grup propietari de British Airways i Iberia, entre altres operadores, també dona suport a la demanda.

En principi, i d'acord amb el calendari establert per Downing Street, el 28 de juny s'hauria de revisar la classificació del sistema de semàfor. Entre les decisions a prendre –és fonamental perquè molts britànics es decideixin finalment a arriscar-se a viatjar a l'exterior–, s'ha de determinar si als menors de 18 anys, encara no vacunats al Regne Unit i que no es vacunaran fins a mitjans o els últims dies d'agost, se'ls eximiria de la quarantena.

Fa deu dies, la sobtada decisió de Londres de canviar la classificació de Portugal, de verd a groc, va provocar la fugida en massa dels turistes que hi eren per arribar a temps al Regne Unit abans que entrés en vigor l'obligatorietat de la quarantena.

Pressió del partit i dels empresaris

La pressió d'un sector del Partit Conservador, molt descontent per l'ajornament del dia de la llibertat fins al 19 de juliol que Johnson va anunciat dilluns passat, i dels responsables de les companyies aèries hauria provocat la consideració dels nous plans. En aquest sentit, la setmana passada, l'exprimera ministra, Theresa May, va acusar el govern des del Parlament d'haver instaurat un sistema de restriccions caòtic per als viatges internacionals. Es va queixar dient: "Estem quedant enrere de la resta d'Europa en les nostres decisions d'obrir-nos... És incomprensible que un dels països més vacunats del món sigui el més reticent a oferir als seus ciutadans les llibertats que aquestes vacunes haurien de permetre". Entre els majors de 18 anys, amb una primera dosi ja hi ha vacunat el 78,9% de la població, mentre que amb dues dosis ja l'ha rebut el 57,8%.

La possible obertura de Londres mostra especialment la preocupació del sector aeri del Regne Unit, que aquest dimecres ha vist com la Unió Europea ha afegit no només els estats membres sinó els Estats Units i Hong Kong a la seva llista perquè els visitants amb pauta de vacunació puguin evitar tant els tests com les quarantenes.

Fins ara, el sistema de semàfor britànic només inclou onze països i territoris a la llista verda del Regne Unit, dels quals només Islàndia, Gibraltar i Israel són, a la pràctica, destinacions de vacances relativament viables.

stats