Polònia
Internacional 01/10/2023

L'oposició polonesa mobilitza centenars de milers de persones en una manifestació prèvia a les eleccions

El partit liberal de Donald Tusk intenta guanyar adeptes mentre les enquestes preveuen una victòria ajustada del governant PiS

ARA
2 min
Manifestació a Varsòvia convocada pel partit Plataforma Cívica de Donald Tusk, dues setmanes abans de les eleccions a Polònia.

BarcelonaCentenars de milers de persones han omplert els carrers del centre de Varsòvia aquest diumenge en una manifestació convocada pel partit liberal Plataforma Cívica, encapçalat per l'ex primer ministre i expresident del Consell Europeu Donald Tusk, que intenta mobilitzar els polonesos quan falten dues setmanes per a les eleccions parlamentàries. Les enquestes pronostiquen una victòria de Llei i Justícia (PiS), el partit que lidera l'actual govern ultraconservador, i l'oposició alerta que una nova legislatura de la formació de Jaroslaw Kaczynski suposaria una amenaça per a la democràcia polonesa.

La marxa, plena de banderes poloneses i de la Unió Europea, ha aplegat entre 600.000 i 800.000 persones, segons ha calculat el mitjà polonès Onet. Les autoritats locals de Varsòvia, on governa Plataforma Cívica, han elevat la xifra a un milió, mentre que la televisió pública TVP –que mitjans independents asseguren que s'ha convertit en un altaveu del govern– ha afirmat que hi ha hagut 100.000 manifestants.

"S'acosta un gran canvi. Això és el senyal del renaixement de Polònia", ha arengat Tusk en un discurs davant la multitud. L'ex primer ministre ha assegurat que la d'aquest diumenge és "la manifestació més gran de la història" del país.

El líder de Plataforma Cívica, Donald Tusk, a la manifestació d'aquest diumenge a Varsòvia.
Manifestació convocada per Plataforma Cívica aquest diumenge a Varsòvia.

El partit Llei i Justícia, al poder des del 2015, ha endurit la retòrica nacionalista els últims anys i ha tirat endavant mesures que l'han enfrontat a Brussel·les, amb un desafiament cada cop més evident a l'estat de dret i la primacia del marc jurídic comunitari, com també ha fet l'Hongria de Viktor Orbán, l'altre soci díscol de la UE. La posició euroescèptica i les polítiques que atempten contra els drets de col·lectius com l'LGTBI i les dones han empès Brussel·les a aplicar mesures dràstiques, com ara vincular els fons de recuperació econòmica al compliment de l'estat de dret que marca la UE, cosa que ha bloquejat milers de milions d'euros corresponents a Polònia.

"Tothom està invertint en llocs de treball, en lluitar contra la catàstrofe climàtica. En canvi, a nosaltres ens han negat aquests diners perquè algú ha decidit destruir la democràcia a Polònia", ha lamentat Rafal Trzaskowski, un dels líders de Plataforma Cívica i alcalde de Varsòvia.

stats