Internacional 22/07/2019

Israel enderroca desenes de cases al Jerusalem ocupat

El govern de Tel Aviv justifica la demolició perquè els edificis són massa a prop del mur defensiu

Eugeni Garcia Gascón
2 min
2019-07-22T082405Z_1913400743_RC1AD4289E50_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-JERUSALEM-DEMOLITION

JerusalemExcavadores israelianes han enderrocat aquest dilluns desenes d'habitatges palestins en els límits entre el sector ocupat de Jerusalem i la resta de Cisjordània, una acció que ha provocat multitudinàries protestes entre els palestins i un gran nombre de crítiques internacionals, i que pot servir de precedent per l'enderrocament de centenars o milers d'habitatges en la mateixa situació.

Protegides per centenars de soldats i policies israelians, les excavadores han començat a treballar a primera hora del matí a la població de Sur Bahir, concretament al barri de Wadi Hummus, que està enganxat al mur de nou metres d'alçària que Israel va construir als territoris ocupats per separar el sector ocupat de la Ciutat Santa de la resta de la Cisjordània també ocupada.

En la primera operació d'aquesta mena, les excavadores han destruït onze edificis amb desenes d'habitatges en una zona que és al costat "israelià" del mur però que pertany a les "zones A i B", que estan sota jurisdicció palestina, segons els acords firmats entre les dues parts. La particularitat del cas és que les cases tenien el permís corresponent de l'Autoritat Nacional Palestina, l'organització que governa des del 1949.

Israel al·lega que els habitatges van ser construïts massa a prop del mur i que, per tant, representen un perill pels seus soldats. Els palestins van denunciar el cas davant dels tribunals israelians però els magistrats van donar la raó a Israel. Un portaveu oficial ha assegurat que Israel té "tot el dret" per enderrocar les cases.

L'acció ha suscitat una cadena de condemnes internacionals. Alguns països europeus, com França, han destacat que és la primera vegada que s'enderroquen cases autoritzades legalment per l'ANP. Alguns països àrabs també van queixar-se. Jordània ha demanat suport internacional per aturar les accions israelianes al sector ocupat de Jerusalem i Qatar ha qualificat de "crim contra la humanitat" la feina de les excavadores.

El primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, ha dit que els enderrocaments constitueixen una "violació de la llei internacional", i alguns ministres i líders palestins s'han adreçat al Tribunal Penal Internacional perquè investigui el que està passant als territoris ocupats.

Funcionaris de les Nacions Unides han expressat la intenció d'ajudar les famílies afectades, tot i que han afegit que l'ajuda no podrà compensar la pèrdua dels propietaris, alguns dels quals havien invertit en les cases tots els estalvis de les seves vides. "Entre els palestins desplaçats per la força i les víctimes hi ha refugiats, alguns dels quals avui fan front a la realitat d'un segon desplaçament en la memòria de les seves vides", recull el comunicat de les Nacions Unides.

Alguns residents a Sur Bahir han explicat que les forces israelianes han entrat a les dues de la matinada, quan els veïns estaven dormint, i han expulsat les famílies abans de plantar explosius per tal d'iniciar els enderrocaments. L'operació ha sigut registrada en vídeo per activistes internacionals i pels mateixos veïns. Els soldats han declarat el barri "zona militar tancada" durant tres dies i no han permès que els veïns entrin a recollir els objectes que han deixat enrere.

stats