Israel és un estat apartheid segons Amnistia Internacional

L'organització, que denuncia de forma contundent el tracte discriminatori contra la població palestina, ha estat acusada d'"antisemitisme" per Tel Aviv

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
mur que divideix el barri israelià de Betlem

BarcelonaAmnistia Internacional ha publicat una anàlisi demolidora que afirma clarament que el sistema d'"opressió i dominació" instaurat per l'estat d'Israel sobre la població palestina es pot considerar un "apartheid". En un informe contundent, l'organització internacional veu clar que en aquell país existeix un "sistema concebut per privilegiar la població israeliana jueva a expenses de la palestina".

Amnistia Internacional entén l'apartheid com un "sistema de tracte discriminatori prolongat i cruel d'un grup racial als membres d'un altre amb la intenció de controlar el segon". I en aquest sentit, destaca que des de la creació de l'estat d'Israel, l'any 1948, els successius governs han creat i mantingut un sistema de lleis, polítiques i pràctiques amb l'objectiu d'oprimir i dominar la població palestina.

Segons l'informe, són quatre les estratègies mitjançant les quals es materialitza l'apartheid a Israel. La primera és mantenir la població palestina separada en diferents espais territorials, jurídics i administratius. La segona és l'expropiació discriminatòria de terres i propietats, que inclou demolicions d'habitatges i desallotjaments forçosos. En tercer lloc, un sistema de lleis i polítiques per establir "dominació" i mantenir els palestins segregats i sota control. I finalment l'empobriment planificat de la població palestina per tal de mantenir-la en el més baix estament social.

Les acusacions i arguments de l'informe no han passat desapercebuts i, de fet, el mateix ministre d'exteriors d'Israel, Yair Lapid, ha sortit ja a qualificar l'organització de "radical" i ha demanat que no es fes difusió del document de 182 pàgines que, segons el seu parer, "nega el dret d'Israel a existir com a estat nació del poble jueu amb un llenguatge que el demonitza i que tira llenya al foc de l'antisemitisme".

Una opinió generalitzada

La resposta del govern israelià deixa en evidència que hi ha preocupació. I és que Amnistia Internacional no és l'única organització que ha expressat aquesta opinió respecte a Israel; també ho han fet Human Rights WatchB'Tselem, i fins i tot la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional, amb seu a la Haia, va iniciar una investigació el passat mes de març per crims de guerra a Palestina.

Amnistia Internacional demana a Israel "que posi fi al greuge internacional i al crim d'apartheid" i considera que les autoritats del país fa massa temps que gaudeixen d'"impunitat". L'exemple principal que es presenta a l'anàlisi és el de la zona de Sheikh Jarrah, un barri de Jerusalem Oriental en què fa dècades que es duen a terme desallotjaments de palestins per donar espai a la població israeliana. Moltes de les famílies palestines de la zona són refugiades que s'hi van establir després de ser víctimes de desplaçaments forçosos en altres indrets del país. Des de fa temps, la regió omple titulars a causa de les repressives actuacions de la policia per desallotjar persones i expropiar terres enderrocant els seus habitatges.

stats