L'hivern dels descontents
Internacional 15/12/2022

El personal d'infermeria del Regne Unit esclata i fa una vaga històrica

Nou desafiament al govern de Rishi Sunak, assetjat per una onada de mobilitzacions en diversos sectors

3 min
Un grup de professionals, als afores de l'hospital St. Thomas, al centre de Londres, aquest dijous al matí.

LondresJornada històrica per a la sanitat pública del Regne Unit. Per primer cop en els seus 106 anys d'història, el personal d'infermeria adscrit al Royal College of Nursing (RCN) –uns 100.000 professionals– fa vaga durant dotze hores, una mobilització que es repetirà el dimarts que ve si el govern del primer ministre Rishi Sunak no seu a negociar una millora de salaris i de les condicions de treball. Des de primera hora del matí, quan a les vuit ha acabat el torn de nit, una majoria dels serveis no essencials de fins a 63 autoritats sanitàries d'Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord s'han vist afectats per les aturades. Escòcia, on els professionals negocien directament amb el govern de Nicola Sturgeon, ha evitat de moment la vaga. L'impacte, però, és desigual.

A Anglaterra, les infermeres de 51 macrohospitals, complexos de salut mental i els serveis comunitaris de primera línia –una mena de CAPs– la secunden. Es calcula que són més d'una quarta part del total. A Gal·les, sis de cada set macroconsells de salut –també amb diversos hospitals sota la seva tutela– s'han mobilitzat, i a Irlanda del Nord l'aturada –en aquest cas la segona en la història del RCN– és total.

La presència de piquets als afores dels hospitals –entre altres el St. Thomas, a cent metres del Parlament britànic, on va ser atès el premier Boris Johnson durant la infecció que va patir per covid– ha mostrat el descontentament i la frustració cap a un govern que es veu assetjat per tota mena de mobilitzacions laborals, si bé la del sector sanitari és la més simbòlica fins ara i la més corrosiva en termes polítics.

Milers de pacients han vist avui les seves operacions i cites cancel·lades, i de moment no poden saber si els tractaments previstos per avui es reprendran en un futur immediat. En tot cas, la situació només farà que agreujar unes llistes d'espera que en alguns casos són d'anys. Es calcula que fins a set milions de persones són víctimes dels retards en la sanitat pública del Regne Unit.

Problemes estructurals

El Royal College of Nursing manté que els professionals han quedat sense opció després que l'administració es negués a reobrir converses sobre la millora salarial que demanaven, del 19%, al considerar-la inassolible. Al febrer, el govern va posar damunt la taula un increment del 4% de mitjana, basat en les recomanacions d'un organisme independent de revisió de pagaments establert en època de Margaret Thatcher. El problema fonamental és que l'increment es va calcular abans que la inflació es disparés a més de l'11%. El RCN vol que sigui del 5%, per sobre de la inflació, per compensar la pèrdua de nivell de vida des del 2010.

El ministre de Sanitat, Steve Barclay, ha assegurat aquest migdia, en declaracions a diferents mitjans de comunicació, que el govern està "molt agraït" per la feina dels sanitaris però que no pot arribar a la demanda del 19%: "Hem d'equilibrar-ho amb el que és assequible per a l'economia en general, tenint en compte les moltes altres pressions econòmiques a què ens enfrontem".

35.000 euros a l'any, de mitjana

El sou inicial brut d'una infermera a Anglaterra és de poc més de 31.000 euros a l'any, si bé el salari mitjà és d'entre 35.000 i 38.000 euros quan s'arriba als quatre anys d'experiència. Els especialistes poden arribar als 54.000 euros. Un estudi del Trussell Trust, la xarxa de bancs d'aliments més gran del Regne Unit, va difondre el mes passat un informe en què destacava que les infermeres, els assistents de botigues i els treballadors més joves són els que ara més necessiten els seus serveis.

Però el sector, a més, es veu afectat per problemes estructurals que agreugen la situació laboral dels professionals. El Royal College of Nursing calcula que fan falta 40.000 persones per cobrir les vacants que han provocat factors com el Brexit o la jubilació de personal no substituït per noves vocacions –ja que l'oferta laboral és molt poc atractiva– i per l'augment de les taxes d'estudi de la carrera, no coberta al 100% per beques governamentals. Una situació molt més agreujada per l'impacte de la pandèmia.

Al llarg del dia, els piquets de vaguistes concentrats a les portes dels hospitals han rebut el suport dels passavolants, que els han ofert des de te fins a xocolatines. Fa només dos anys i mig, el personal sanitari era aplaudit, especialment des de la porta del 10 de Downing Street, per la seva lluita contra el covid. I en fa deu, l'NHS va ser homenatjat en la cerimònia dels Jocs Olímpics de Londres. Ara la situació és pràcticament d'enderroc. El Regne Unit té 7,8 infermeres per cada mil habitants. És el país que menys en té de l'Europa Occidental.

stats