Internacional 31/07/2019

Els homes de l'Índia ja no es podran divorciar repetint tres cops la paraula 'talaq'

La pràctica afectava les famílies musulmanes i les dones no tenien cap tipus de dret a rèplica

Ara
2 min
Un grup de dones celebren la llei aprovada pel Parlament de la Índia que permet prohibir el 'Triple Talaq".

BarcelonaFins aquest dijous a l'Índia existia una pràctica musulmana coneguda com a 'triple talaq' per la qual un marit podia divorciar-se de manera instantània repetint tres vegades la paraula 'talaq', que significa "Em divorcio". L'home, doncs, només havia de dir tres cops aquesta paraula per separar-se formalment i unilateralment de la seva parella i sense que ella tingués cap tipus de dret a rèplica. D'ara en endavant, però, això ja no serà possible: el govern indi ha aprovat una llei que criminalitza amb penes de presó de fins a tres anys aquesta acció després de rebre l'aprovació del Senat amb el vot a favor de 99 legisladors i 84 en contra.

No era el primer cop que s'intentava implantar aquesta mesura, però en les altres ocasions havia sigut rebutjada per la càmera. Aquest cop, però, l'absència d'una desena de parlamentaris opositors i l'abstenció d'un altre grup ho han fet possible.

"Una pràctica arcaica i medieval finalment ha sigut confinada a les escombraries de la història! El Parlament ha abolit el 'triple talag' i corregeix així un error històric que ha martiritzat les dones musulmanes. Aquesta és una victòria per a la justícia de gènere i la igualtat en la societat", va celebrar el primer ministre del país, Narendra Modi. El seu partit ha sigut el promotor de la mesura i feia temps que argumentava que aquesta pràctica provocava que les dones musulmanes poguessin ser expulsades de la llar familiar de manera instantània.

Els opositors, en canvi, han mostrat obertament el seu malestar. Han assegurat que la llei és un nou atac dels hinduistes contra la identitat musulmana. En aquest sentit, un dels líders del partit islàmic ha retret en un tuit que la llei augmenta la vulnerabilitat de la dona, i que l'obliga a viure empresonada en un matrimoni en què l'home pot abusar d'ella verbalment i emocionalment.

"Qui pagarà la indemnització a la víctima, la dona, si el marit és a la presó? ¿El govern els donarà compensació? El projecte de llei té una pena de presó de tres anys. Però què passarà? Poden seguir sent marit i muller després de tres anys? Aquest projecte de llei destruirà famílies", va dir durant el debat Satish Mishra, un dels legisladors detractors de la llei.

Segons els grups activistes que feia anys que clamaven contra aquesta pràctica, afecta prop del 67% de les divorciades musulmanes al país. A més, el marit no necessitava que hi fos present i podia pronunciar el 'triple talaq' a través d'una trucada telefònica, per carta o fins i tot fent ús de xarxes socials com Facebook i WhatsApp.

stats