Gazprom talla l’entrega de gas a Europa per Polònia

Les antigues filials estrangeres de l'operador rus queden excloses del comerç de gas amb Moscou

3 min
Una instal·lació de processament de gas operada per l'empresa Gazprom.

Dortmund (Alemanya)El mercat de gas no troba la calma. Primer va ser l’anunci del Kremlin de només permetre pagar amb rubles el gas rus; després el tall de l’entrega cap a Polònia i Bulgària; posteriorment, ja aquesta setmana, Ucraïna ha hagut d’estrangular el flux de gas a través d’un gasoducte de trànsit perquè assegura que els atacs russos a la regió de Lugansk no en garanteixen una distribució segura; i en les últimes hores, el gegant energètic rus Gazprom ha comunicat que deixa de subministrar gas a Europa a través del tram polonès del Iamal, un dels principals gasoductes que recorre Europa.

Per si les turbulències fossin poques, les contramesures que ha anunciat Rússia com a reacció a les sancions occidentals que se li han imposat afecten des d’aquest dijous més de 30 empreses de la UE, els Estats Units i Singapur. “En general la situació s’aguditza. Els anuncis [de Moscou] d’utilitzar l’energia com a arma s’estan fent realitat en diversos punts”, ha resumit el ministre d’Economia alemany, Robert Habeck.

L’anunci de Gazprom arriba poc després que Finlàndia hagi confirmat la seva intenció d’integrar-se a l’OTAN i uns dies més tard que el G-7 es comprometés a deixar de dependre de l’energia russa com a resposta a la guerra a Ucraïna. “Per això reduirem amb totes les conseqüències, a zero i per sempre, la nostra dependència de l’energia russa”, va dir dimarts, justament des de Kíiv, la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, que aquest dijous i fins dissabte és amfitriona d’una cimera que reuneix tots els caps de la diplomàcia del G-7.

En el seu comunicat publicat a Telegram, Gazprom justifica que la mesura aplicada “significa la prohibició d’utilitzar un gasoducte que pertany al grup Europol Gaz [a càrrec de la part polonesa del gasoducte Iamal-Europa] per transportar gas rus via Polònia”. El gegant gasístic apunta que la part polonesa havia violat en diverses ocasions els drets de Gazprom com a accionista d'Europol Gaz i recorda que el 26 d’abril es va incloure Gazprom en la llista de sancionats, amb la qual cosa l’empresa no pot exercir més els seus drets sobre les accions del grup polonès ni rebre dividends.

31 empreses sancionades

Segons un decret del Kremlin publicat la nit de dimecres a dijous, les antigues filials estrangeres de Gazprom estan ara completament excloses del comerç de gas amb Rússia. En total, hi ha 31 companyies a la llista de sancions. “Les empreses no poden continuar participant en el procés”, va dir el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, segons l’agència de notícies Interfax. Rússia deixarà de mantenir relacions comercials amb les empreses sancionades, va afegir. Això impedeix l’accés al gas a importants comerciants i operadors d’emmagatzematge.

Alemanya, en el seu rol de locomotora europea, està ben preocupada però no vol augmentar el nivell d’alarma. L’empresa alemanya Wingas, que és una de les principals proveïdores de gas i abasteix nombrosos serveis públics municipals i també fàbriques, és una de les principals afectades. Wingas haurà de cobrir ara part de les seves necessitats amb altres fonts i haurà de pagar preus més alts. També està en el punt de mira Gazprom Germania, a qui el ministeri d’Economia alemany ja havia posat recentment sota tutela estatal després que la filial del gegant energètic rus fos venuda a un grup empresarial opac.

Amb la nova actuació de Rússia, el sector del gas tem que el proveïment energètic torni a ser més difícil. “Amb les noves sancions russes, la qüestió és si el subministrament de gas rus a la UE es reduirà ara”, ha afirmat Sebastian Bleschke, director de l’associació d’operadors d’emmagatzematge de gas a Alemanya. “Si això passa, el gas haurà d’obtenir-se d’altres fonts, amb la qual cosa augmentarà la pressió sobre els mercats i sens dubte es notarà en els preus del gas”, ha dit al Frankfurter Allgemeine Zeitung.

stats