A França, els més grans de 18 anys es podran vacunar al juny

El govern de Macron pretén arribar a la normalitat a les portes de l'estiu i inicia la desescalada

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Terrassa d'un restaurant francès.

BarcelonaEl govern d'Emmanuel Macron, conscient que les eleccions presidencials de l'any que ve són cada cop més a prop, té pressa per reobrir el país per apaivagar els ànims –especialment del sector de la restauració i l'oci– després de mesos i mesos de tancament gairebé total. I per fer-ho, l'Elisi sap que accelerar la campanya d'immunització de la població és clau. En aquest sentit, i a través de diversos missatges a Twitter, el president ha anunciat que, a partir del 15 de juny, tots els francesos de més de 18 anys podran començar a ser vacunats. També ha apuntat que les persones de 50 anys o més podran demanar cita a partir del 15 de maig i que aquelles persones, d'entre 18 i 55 anys, que tinguin patologies cròniques –com càncer, diabetis, insuficiència cardíaca o obesitat– podran començar a immunitzar-se a partir d'aquest dissabte.

Aquests anuncis arriben just un dia després que Macron donés a conèixer el calendari de desescalada de les mesures restrictives que afecten tot el país, que pateix a hores d'ara la tercera onada de la pandèmia i que fa unes setmanes veia com alguns dels seus principals hospitals estaven al límit del col·lapse. Probablement, bona part de la població ha marcat al calendari amb especial ímpetu una data: el 19 de maig, dia en què es preveu la reobertura de cafès i restaurants, sempre que només se serveixi a l'aire lliure i que no hi hagi més de sis persones per taula. Aquest dia, doncs, posarà fi a un període de sis mesos amb la restauració tancada en el país on, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament, la població passa més hores menjant i bevent en reunions socials. Segons el programa del govern, de quatre fases, es pretén aconseguir la reobertura completa el 30 de juny, just a les portes de l'estiu.

La planificació de Macron

El pla, que el president va anticipar dijous a un grup de diaris francesos, comença amb una primera fase, a partir del 3 de maig, en la qual els alumnes de primària i secundària podrien tornar a les classes presencials. Seguidament, es relaxarien les mesures en relació amb el turisme i als viatges. A partir del 19 de maig, el toc de queda nocturn, que actualment és a les set de la tarda, s'endarreriria fins a les nou de la nit. Els cafès i restaurants podrien tornar a obrir les terrasses i també tornarien a funcionar teatres, cinemes, museus i botigues no essencials, amb restriccions per als visitants. El 9 de juny, el toc de queda es tornaria a endarrerir fins a les 11 de la nit i s'introduiria un "certificat sanitari" per als assistents a estadis i grans esdeveniments, també per als turistes estrangers que entrin al país. Finalment, el 30 de juny, el toc de queda s'aixecaria completament, però establiments com les discoteques continuarien tancades.

La intenció de França és que la desescalada sigui general arreu del territori, però París ja ha advertit que hi haurà "frens d'emergència" per aplicar en zones o regions on el virus encara tingui un impacte considerable.

Els turistes estrangers de fora de la Unió Europea podran entrar a França a partir del 9 de juny, però hauran de mostrar un passi sanitari, els detalls del qual encara no s'han establert. També caldrà un passi per assistir a grans esdeveniments, però en cap cas "no hauria de ser obligatori per accedir a coses quotidianes, com ara restaurants, teatres i cinemes, ni per anar a veure amics", ha dit Macron.

Tercer confinament

Malgrat que sempre havia sigut un dels països que havia optat per restriccions més dures i continuades, França va optar per tornar-se a confinar el 3 d'abril, amb l'amenaça d'uns hospitals a punt de desbordar-se i amb una incidència del virus que, en lloc de baixar, incrementava. El nombre diari de casos nous ha caigut des d'aleshores, i ha passat dels 40.000 als 27.000 de mitjana durant la setmana passada. En les últimes 24 hores s'han registrat 324 morts més. El nombre total de morts per la pandèmia a França és ara de 104.079 persones, segons la Universitat John Hopkins.

En aquest sentit, el president va ser durament criticat per rebutjar inicialment les crides a sotmetre el país a un tercer tancament nacional. Macron ha dit ara que és hora de començar a reprendre "l'estil de vida francès", perquè la gent necessita "convivència, cultura i esport". Però ha subratllat una advertència: "Hem d'anar amb compte i ser responsables".

stats