Amèrica Llatina

El fiscal demana presó provisional per a Keiko Fujimori

La candidata derrotada a les eleccions presidencials peruanes hauria infringit les condicions de la seva llibertat vigilada

2 min
Keiko Fujimori, aquest dimecres a la roda de premsa en què va comparèixer acompanyada de Miguel Torres

SabadellKeiko Fujimori, candidata a la presidència del Perú a les eleccions que es van celebrar diumenge, podria veure la proclamació oficial de la seva derrota des de la presó. Mentre l'Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE) acaba de recomptar els últims vots abans de certificar la victòria de Pedro Castillo, la Fiscalia ha demanat l'ingrés provisional de Fujimori en un centre penitenciari per un presumpte incompliment de les condicions de la llibertat vigilada en què es troba des de l'any passat.

Fujimori està acusada de blanqueig de capitals, organització criminal i obstrucció a la justícia pel presumpte finançament il·legal, a través de la constructora brasilera Odebrecht, de les seves campanyes electorals del 2011 i el 2016, en què també va acabar derrotada. La filla de l'expresident Alberto Fujimori (que compleix una pena de 25 anys de presó per violacions de drets humans) ja va passar 16 mesos en presó preventiva per aquest cas, però va quedar en llibertat vigilada el maig de l'any passat. Entre les condicions que se li van imposar llavors hi ha la prohibició de comunicar-se amb testimonis del seu cas, cosa que, segons el fiscal José Domingo Pérez, hauria incomplert precisament aquest dimecres: en la compareixença en què va anunciar la sol·licitud d'anul·lació de 802 actes de votació (corresponents a uns 200.000 vots) per un suposat frau, l'acompanyava un d'aquests testimonis, Miguel Torres, a qui Fujimori va presentar com a advocat i portaveu del seu partit, Fuerza Popular.

Una victòria a les eleccions presidencials de diumenge hauria permès a Fujimori esquivar el judici per aquest cas, en què s'enfronta a penes de més de 30 anys de presó. Però, tot i que els resultats encara no són definitius, es dona per feta la victòria de l'altre candidat, el mestre i sindicalista Pedro Castillo, que amb més del 99% dels vots comptabilitzats avantatja Fujimori en més de 70.000 paperetes: Castillo ha rebut fins ara el 50,2% dels vots, i la seva rival el 49,8%.

stats