Amèrica del Nord
Internacional 11/01/2023

Els EUA i Mèxic busquen vies de cooperació contra el narcotràfic a la frontera

Biden, Obrador i Trudeau mostren unitat americana en la cimera dels Tres Amics

3 min
Joe Biden, Andrés Manuel López Obrador i Justin Trudeau, aquest dimarts a Ciutat de Mèxic.

Washington"No podem aïllar-nos dels problemes compartits", ha dit el president dels Estats Units, Joe Biden, en una roda de premsa conjunta amb el mandatari mexicà, Andrés Manuel López Obrador, i el canadenc, Justin Trudeau. "Estem treballant plegats per fer front a la xacra que suposa el tràfic d'éssers humans i de drogues". Els tres mandataris nord-americans han mantingut aquest dimarts una reunió trilateral durant la cimera de líders de l'Amèrica del Nord, que està tenint lloc aquesta setmana a Ciutat de Mèxic.

"En els últims sis mesos, les nostres patrulles conjuntes han arrestat més de 7.000 persones per tràfic d'humans. I hem aconseguit decomissar prop de 10.000 kilograms de fentanil letal a la frontera", ha celebrat el president nord-americà. La gestió de la frontera, tant pel que fa a immigració irregular com a l'auge de narcotràfic, ha estat el principal tema de discussió dels presidents dels EUA i Mèxic. Biden i López Obrador, que també es van reunir dilluns a porta tancada, han posat sobre la taula la qüestió del fentanil, un problema al qual els dos mandataris busquen donar una solució conjunta.

Les seves discussions s'han centrat en "augmentar la cooperació per portar davant la justícia els narcotraficants i desmantellar les xarxes criminals, incidir en l'oferta de precursors químics il·lícits usats per produir fentanil, clausurar laboratoris i prevenir el tràfic de drogues, armes i persones a la frontera compartida", ha assegurat la Casa Blanca.

Biden promet una migració "segura, ordenada i humana"

"De camí a aquí vaig aturar-me ahir a El Paso, Texas, i vaig poder veure la situació amb els meus propis ulls", ha dit el mandatari en referència a la seva visita exprés a la frontera, que està en nivells rècord d'arribada de migrants indocumentats des de la Segona Guerra Mundial. "Estem treballant plegats per abordar aquest repte, en consonància amb les lleis de la nostra nació i amb els drets humans dels migrants".

El mandatari s'ha compromès a "treballar junts per aconseguir una migració segura, ordenada i humana a la regió". D'aquesta manera, ha assegurat que ampliarà les vies legals per a la migració, amb l'anunci de fins a 30.000 visats humanitaris al mes per als migrants procedents de Veneçuela, Cuba, Nicaragua o Haití.

Tanmateix, aquest anunci arriba acompanyat de l'enduriment de la política migratòria a la frontera: la setmana passada, el president va ampliar l'abast del Títol 42, una polèmica norma sanitària imposada per Donald Trump que facilita les expulsions en calent i que el mateix Biden havia promès eliminar. Per la seva banda, Mèxic es va comprometre la setmana passada a acceptar cada mes fins a 30.000 migrants que hagin intentat creuar als EUA i hagin estat expulsats.

Reforç de la integració americana

La cimera dels Tres Amics, com es coneix col·loquialment la trobada, ha servit per escenificar la creixent unitat geopolítica dels tres països americans, que han condemnat en un comunicat conjunt l'assalt a les institucions brasileres, han criticat la invasió russa d'Ucraïna i s'han compromès a ampliar la cooperació econòmica al continent per reduir la dependència de la Xina i Rússia.

La visita de Biden a Mèxic és la primera d'un president estatunidenc al país des que l'any 2014 hi va anar Barack Obama. El seu successor, Donald Trump, va danyar les relacions amb Mèxic des del mateix moment que va proposar ampliar el mur fronterer entre els dos països. "És el moment d'acabar amb aquest oblit, abandó i desdeny cap a l'Amèrica Llatina i el Carib", va recriminar López Obrador a Biden, amb qui vol construir "una nova etapa" en les relacions entre tots dos països.

"Hi ha condicions immillorables d'integració econòmica i social al nostre continent i no hi ha un altre dirigent cridat a implementar-la", va dir-li el president mexicà. Biden va agafar el testimoni i va insistir que treballarà per ampliar la cooperació regional: "Estem en un punt d'inflexió, el que fem en els pròxims anys canviarà el que passi en les pròximes dècades”, va sentenciar.

A fi d'escenificar aquest canvi de posició, Biden ha anunciat durant la cimera que organitzarà en els pròxims mesos el primer fòrum trilateral de semiconductors, una trobada dels líders governamentals amb la indústria, amb l'objectiu d'augmentar la inversió en les cadenes de subministrament d'aquest preuat producte a l'Amèrica del Nord. A més, els tres països compartiran informació sobre el subministrament a la regió dels recursos minerals crítics per als microxips, que van escassejar durant la pandèmia.

stats