Internacional 03/06/2022

Estudiants de Hong Kong amaguen figuretes que commemoren Tiananmen per saltar-se la repressió

Reprodueixen l'estàtua de la Deessa de la Democràcia que van construir els estudiants que van morir a la plaça pequinesa fa 33 anys

ARA
2 min
Figuretes de l'estàtua Deessa de la Democràcia, que commemora la matança de Tiananmen, a una botiga de Hong Kong.

BarcelonaCada 4 de juny, milers de persones se solien congregar al Victoria Park de Hong Kong per commemorar les víctimes de la matança de la plaça Tiananmen de Pequín el 1989. La ciutat era un oasi de llibertat dins del règim repressiu xinès fins que fa dos anys va entrar en vigor la llei de seguretat nacional. El 2020, el govern hongkonguès va prohibir per primera vegada la tradicional vigília, oficialment per la pandèmia de covid-19, però ja enmig de l'enduriment de la política de l'executiu xinès cap a l'excolònia britànica.

Aquest any, la policia ha insistit que qui s'agrupi per recordar l'efemèride estarà trencant la llei. Davant d'això, estudiants de la Universitat Xinesa de Hong Kong (CUHK) han ideat una altra manera per commemorar-ho, i han amagat pel campus petites figures de la "Deessa de la Democràcia".

Les figuretes són una còpia de l'estàtua que va ser enderrocada per funcionaris de la universitat el desembre passat, després d'onze anys al campus. Havia estat modelada basant-se en l'estàtua original que els estudiants de la plaça de Tiananmen van construir el 1989. La figura, de 10 metres d'alt i feta d'escuma i paper-maixé en una estructura metàl·lica, la van aixecar els manifestants durant quatre dies abans de ser assassinats pels militars xinesos que van reprimir violentament la protesta.

"Això és una mena de rebel·lió. La universitat va prendre l'estàtua als estudiants, així que hem decidit fer les nostres pròpies versions i tornar-les a posar", ha explicat un dels organitzadors al mitjà local Hong Kong Free Press, explica la BBC. Els estudiants han imprès petites rèpliques en 3D de l'estàtua i les han amagat pel campus perquè altres estudiants les trobin. S'adjunten notes que insten les persones que les trobin a "emportar-se-les a casa i no oblidar el significat que hi ha darrere". "Manneoi (la Deessa de la Democràcia) ha nascut per recordar els màrtirs xinesos, i per això hem triat els dies abans del 4 de juny", ha explicat un dels protestants a la cadena britànica.

Quan va tenir lloc la massacre de Tiananmen, Hong Kong encara era una colònia britànica i, per tant, encara no estava subjecte a la censura xinesa. Això va permetre que durant dècades l'efemèride es pogués recordar amb llibertat a la ciutat autònoma, mentre que a la Xina continental està prohibida qualsevol manifestació de commemoració i és un tema tan tabú que els joves del país no en tenen coneixement.

El desembre passat, altres universitats de Hong Kong van retirar altres tributs a les víctimes de Tiananmen, com el Pilar de la vergonya, de l'autor danès Jens Galschiøt, que consistia en 50 cares d'agonia i dolor i cossos torturats apilats.

stats