Jihadisme
Internacional 02/08/2022

Els Estats Units maten el líder d'Al-Qaida a l'Afganistan

Un atac amb dron sobre Kabul acaba amb qui va ser el número dos d'Osama bin Laden i un dels cervells de l'11-S

Helene Cooper, Julian E. Barnes i Eric Schmitt / The New York Times
5 min
Al-Zawahri, en una imatge extreta del vídeo / ACN

WashingtonEls Estats Units han matat el màxim líder d'Al-Qaida, i un dels conspiradors clau dels atacs de l'11 de Setembre, en un atac amb drons aquest cap de setmana passat a l'Afganistan, segons han informat oficials nord-americans. Ayman al-Zawahri, que va assumir el lideratge del grup terrorista després de la mort d'Ossama bin Laden, ha mort en aquest atac a Kabul, la primera operació dels EUA a l'Afganistan des que les forces nord-americanes van abandonar el país l'any passat, i una victòria important per als esforços antiterroristes de l'administració Biden.

Zawahri era el número dos d'Al-Qaida quan van tenir lloc els atemptats de les Torres Bessones del 2001 i el govern nord-americà el considerava un dels cervells d'aquells atacs. Tot i que no tenia el lideratge carismàtic de Bin Laden, va donar forma a Al-Qaida amb els seus escrits i discursos. Fonts nord-americanes han explicat que l'atac amb drons no va ser realitzat per l'exèrcit, sinó per la CIA, però des de l'agència s'han negat a fer comentaris. Un alt funcionari de l'administració ha dit que l'operació va tenir èxit i que no hi havia víctimes civils.

"Ara s'ha fet justícia i aquest líder terrorista ja no hi és", ha dit el president dels Estats Units, Joe Biden, en un discurs de set minuts televisat per a tot el país, des de la Casa Blanca. "Deixem clar altra vegada aquesta nit –ha afegit– que no importa el temps que triguem, no importa on us amagueu, si sou una amenaça per al nostre poble, els Estats Units, us trobarem i us destruirem".

Les agències d'intel·ligència nord-americanes van localitzar Al-Zawahri a Kabul a principis d'aquest any i després van passar mesos intentant assegurar-se que realment era ell qui estava amagat en una casa en una zona concorreguda de la capital afganesa. Després de rebre l'autorització de fa una setmana, la CIA va disparar dos míssils Hellfire i va matar Al-Zawahri en un balcó de la casa sense matar ningú més, ni tan sols membres de la seva família o civils que hi havia a prop, segons expliquen fonts nord-americanes.

La mort d'aquest líder terrorista d'origen egipci posa fi a 21 anys de recerca i captura i suposa una gran victòria per a Biden en un moment de problemes polítics interns. Però també planteja preguntes immediates sobre la presència del líder terrorista a l'Afganistan, un any després que Biden retirés totes les forces nord-americanes del país i obrís el camí perquè els talibans en recuperessin el control. Al-Zawahri es va traslladar a l'Afganistan a principis d'any, evidentment creient que hi estaria segur, segons aquestes fonts.

L'èxit del primer atac nord-americà sobre l'Afganistan després de la retirada reforçarà l'argument de Biden que els Estats Units encara poden fer la guerra contra organitzacions terroristes sense els grans desplegaments de forces terrestres que van caracteritzar les dues primeres dècades després de l'11-S.

Però una de les premisses de la retirada nord-americana es veu soscavada per la revelació que Al-Zawahri s'havia refugiat a l'Afganistan, ja que els talibans s'havien compromès a no oferir refugi a Al-Qaida com a part de l'acord de Doha per a la retirada nord-americana, un acord que va signar el president Donald Trump i va ser acceptat per Biden. Un oficial nord-americà va considerar la presència d'Al-Zawahri al país com una "clara violació" de l'acord, però no estava clar si Biden prendria cap mesura al respecte contra els talibans.

En el seu breu discurs, pronunciat des d'un balcó de la Casa Blanca amb monuments darrere seu, el president dels EUA ha promès no permetre un altre santuari per al terrorisme. "Mai més, mai més permetrem que l'Afganistan es converteixi en un refugi segur per a terroristes, perquè ell ha desaparegut i ens assegurarem que no passi res més", ha dit. "No pot ser una plataforma de llançament contra els Estats Units. Mirarem que això no passi".

Mentre celebraven l'assassinat d'Al-Zawahri, els republicans no es van estar tampoc de criticar el president Biden per la retirada de l'Afganistan. El senador James M. Inhofe d'Oklahoma, el màxim republicà del Comitè de Serveis Armats del Senat, va dir que el fet que el líder d'Al-Qaida estigués a l'Afganistan "reflecteix el fracàs total de la política de l'administració Biden amb aquest país". El representant Michael McCaul de Texas, el seu homòleg al Comitè d'Afers Exteriors de la Cambra, va dir: "L'atac amb dron serveix com a recordatori que el president Biden va mentir al poble nord-americà. Al-Qaida no ha desaparegut de l'Afganistan com va afirmar falsament Biden fa un any".

Però Zalmay Khalilzad, l'enviat de Trump que va negociar l'acord de retirada original, va qualificar l'atac com una validació dels motius que van portar els EUA a retirar-se i com una prova que "podem protegir els nostres interessos contra les amenaces terroristes a l'Afganistan sense tenir-hi una gran i costosa presència militar".

"L'atac que ha matat el líder d'Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, és un gran èxit dels esforços antiterroristes dels Estats Units. El resultat d'innombrables hores d'intel·ligència recopilades durant molts anys", ha dit Mick Mulroy, antic oficial de la CIA i alt funcionari del Pentàgon. "Probablement creia que no podríem localitzar-lo mai. Però s'equivocava". Amb la caiguda del govern afganès en mans dels talibans, la CIA va posar en marxa una iniciativa secreta per redoblar els esforços per trobar Al-Zawahri, ja que suposava que el retorn dels talibans al poder faria que abaixés la guàrdia, segons ha explicat una font ben informada.

Comunicat dels talibans

Un comunicat dels talibans ja ha condemnat l'operació i ha dit que l'atac amb dron es va dur a terme en una casa residencial a la zona de Xerpur de Kabul, un barri ric del centre de la ciutat que els membres del govern talibà acostumen a freqüentar. Una investigació de les autoritats talibanes ha conclòs que l'atac es va executar amb drons nord-americans, diu el comunicat, tot i que no n'aporta proves.

El govern talibà creu que l'Acord de Doha, que descriu els termes per a la retirada de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, prohibeix els atacs dels EUA al país, un punt que els oficials nord-americans discuteixen. Alguns residents de Kabul culpaven també el Pakistan de, possiblement, haver ajudat amb l'atac aeri.

Segons un analista nord-americà, la casa que va ser atacada amb el dron era propietat d'un dels principals ajudants de Sirajuddin Haqqani, un alt funcionari del govern talibà que fonts del govern nord-americà diuen que és pròxim als alts comandaments d'Al-Qaida.

Quan els Estats Units evacuaven persones de l'Afganistan, un atac amb drons sobre Kabul basat en mala informació va matar deu civils. Els Estats Units inicialment no van reconèixer l'error, i ho van fer només després que n'informés el New York Times. Des de llavors, el Pentàgon i l'administració de Biden han estat prenent més precaucions per evitar víctimes civils en aquests tipus d'atacs.

Actualment, el govern dels Estats Units està revisant la seva política sobre atacs amb drons contra objectius terroristes. Mentre que els militars generalment duen a terme aquest tipus d'atacs en les zones de guerra establertes, la CIA condueix operacions com aquesta en zones on els Estats Units volen mantenir les seves accions en secret.

© Copyright The New York Times

stats