Pròxim Orient
Internacional 28/01/2023

Espiral de violència: bombes a Gaza i almenys set morts un tiroteig en una sinagoga de Jerusalem

L’ONU crida a aturar l’espiral de violència als territoris palestins

ARA
3 min
Atac en una sinagoga de Jerusalem

BarcelonaLa dinàmica acció-reacció està llançada i pot derivar en una nova escalada de violència massiva al Pròxim Orient. Aquest vespre un home ha disparat contra un grup d’israelians que s’havien reunit en una sinagoga a Jerusalem on es commemorava el dia de l’Holocaust. El resultat, set morts (entre els quals un noi de 15 anys) i deu ferits, alguns en estat crític. Es tracta de l’atemptat més mortífer contra israelians des del que el 2008 va matar vuit alumnes d’un seminari jueu. L’assaltant ha estat mort a trets. A la matinada, Israel havia llançat atacs aeris sobre la franja de Gaza, després que es disparessin coets des de l’enclavament palestí en revenja per una incursió de l’exèrcit al camp de refugiats de Jenín, que dijous va deixar nou palestins morts.

El tiroteig s'ha produït en un barri jueu de l’Est de Jerusalem. A les imatges emeses per la televisió local es van veure cossos escampats pel terra davant la sinagoga. “He sentit molts trets”, ha dit un testimoni veí de la zona a l’agència AFP.

L’incident arriba l’endemà d’una incursió de l’exèrcit israelià al camp de refugiats de Jenín on van resultar morts nou palestins, inclosa una dona de 60 anys, en una de les accions militars més letals dels últims anys a Cisjordània. Més tard, un altre palestí va morir pels trets que les forces israelianes disparaven contra els manifestants a la ciutat d’Al-Ram, al nord de Jerusalem, que havien sortit a protestar contra els assassinats. 

Milicians de Gaza han respost unes hores més tard llançant quatre coets des de la franja, la majoria dels quals han estat interceptats pel sistema de defensa antiaèria israelià. Israel, al seu torn, ha disparat de matinada 15 míssils sobre el camp de refugiats d’Al-Maghazi i dos punts més de la franja de Gaza, sense deixar víctimes mortals.

Atac amb míssils israelians aquesta matinada a la franja de Gaza

Sense reivindicació

Cap organització palestina s’ha atribuït per ara el tiroteig a la sinagoga. El portaveu de Hamàs a Gaza ha dit a l’agència Reuters que és “una resposta als crims perpetrats per l’ocupant a Jenín, i una resposta natural a les seves accions criminals”. També la Jihad Islàmica ha celebrat l’atac, però sense reivindicar-lo

L’atemptat arriba en un moment de forta tensió a Cisjordània, després de l’any amb més morts palestins des de la Segona Intifada i en el context de l’estrena del nou govern del primer ministre Benjamin Netanyahu, que ha incorporat ministres d’ultradreta a l’executiu. El ministre de seguretat nacional, l’ultra Itamar Ben-Gvir, ha visitat el lloc de l’atac, on l'han rebut entre crits d’elogi i també crítiques. “El govern ha de respondre, i si Déu vol això és el que passarà”, va dir Ben Gvir a la multitud que s’havia reunit en el lloc dels fets.

L’escalada arriba dos dies abans de la visita del secretari d’Estat estatunidenc, Anthony Blinken, que diumenge té previst viatjar a Egipte, Israel i Cisjordània. La Casa Blanca ha condemnat l’atac a la sinagoga i Joe Biden va oferir el seu suport a les autoritats israelianes.

Després de l’atac israelià al camp de refugiats de Jenín de dijous, l’Autoritat Palestina ha comunicat que suspèn la seva polèmica cooperació en matèria de seguretat amb Israel.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, s'ha mostrat “profundament preocupat” per l’escalada de violència i ha cridat a la contenció, després de condemnar també l’atemptat contra la sinagoga. L’escalada dels últims mesos a Cisjordània, on l’any passat van morir més de 200 palestins a mans de les forces de seguretat israelianes, obre la porta a una espiral de violència. 

stats