Erdogan: "Estem preparats perquè Ucraïna i Rússia negociïn la pau a Turquia"

El president turc torna a oferir-se per mediar entre Moscou i Kíiv en la visita de Zelenski a Istanbul

Pau Lizana Manuel
3 min
Zelenski i Erdogan, després de reunir-se a Istanbul aquest divendres

BarcelonaEl president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha dit aquest divendres que el seu país "està disposat a acollir una cimera de pau en què Rússia sigui present". Erdogan ha fet l'anunci en una roda de premsa conjunta amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, després que tots dos tinguessin una reunió a Istanbul. En la trobada, Zelenski i Erdogan també han tractat possibles intercanvis de presoners entre Kíiv i Moscou i la seguretat de la navegació al mar Negre. Zelenski no trepitjava Turquia des del juliol passat, quan va demanar a Erdogan que mediés perquè Rússia renovés l'acord d’exportació de gra ucraïnès des dels seus ports.

El president ucraïnès ha buscat el suport de Turquia a la seva "fórmula de pau", que vol presentar en una cimera internacional a Suïssa. La iniciativa exigeix la retirada de les tropes russes d'Ucraïna, el retorn a les fronteres del 1991 (inclosa, per tant, la península de Crimea) i que Rússia sigui jutjada pels seus crims de guerra. Zelenski ha dit que "només les veus russes que estiguin a favor de la pau" podrien participar en la trobada i ha agraït el suport de Turquia a la "sobirania, independència i integritat territorial" d'Ucraïna.

Turquia és membre de l'OTAN, però, igual que Hongria, no ha imposat sancions contra Rússia i hi manté relacions diplomàtiques i comercials. Alhora ha incrementat els acords comercials i ha lliurat armes a Ucraïna, sobretot els drons Bayraktar, que ara es fabricaran també a Ucraïna, i dues corbetes antisubmarines. Això li ha permès jugar un paper de mediador que va portar a l'acord per a l'exportació del gra ucraïnès, suspès pel Kremlin el juliol del 2023, o als intercanvis de presoners de guerra.

Erdogan ha celebrat la cimera de Suïssa, però s'ha ofert a acollir una altra trobada entre Kíiv i Moscou per arribar a un alto el foc permanent.

Erdogan i Zelenski també han tractat en la reunió d'aquest divendres les condicions de la navegació comercial al mar Negre. Des del juliol passat, quan Moscou no va renovar l'acord per a l'exportació de gra, els vaixells ucraïnesos han hagut de navegar prop de la costa per evitar aigües internacionals. Erdogan, que havia mediat en la consecució del primer acord per permetre la sortida del gra d'Ucraïna, ha pressionat Moscou i ha dit que "Turquia pot aconseguir grans coses en matèria de seguretat per als navegants".

En la reunió, els dos presidents han parlat sobre un possible intercanvi de presos i la protecció dels tàtars de la península de Crimea. Turquia, que ja ha mediat en els intercanvis de presos que han tingut lloc entre Moscou i Kíiv fins ara, s'ha oferit també a contribuir a la seguretat d'aquesta minoria musulmana sota ocupació russa. Erdogan, que ha reivindicat Crimea com a part d'Ucraïna, ha recordat que els tàtars són "un poble germà". Zelenski assegura que els tàtars estan perseguits per Moscou i ha lamentat no "poder-los ajudar tant com abans de la guerra".

Acord comercial

Turquia coopera tant amb Rússia, amb qui manté acords comercials en matèria d'energia, com amb Kíiv. Erdogan i Zelenski han signat un acord bilateral per impulsar el comerç lliure entre els dos estats i han posat l'accent en la voluntat de reforçar la cooperació en la indústria armamentística. De fet, abans de reunir-se amb Erdogan, Zelenski ha visitat les drassanes turques on s’estan construint dos vaixells de guerra per a l’armada ucraïnesa. Ucraïna fa ús dels drons de fabricació turca al front des de poc després de l'inici de la invasió a gran escala.

No és el primer cop que Turquia s'ofereix per intentar mediar per posar fi a la guerra. El març del 2022 Turquia ja va acollir un primer intent de negociacions entre els dos bàndols que no va portar a cap acord. Erdogan també ha jugat un paper decisiu en gairebé tots els acords que han implicat Kíiv i Moscou: l'acord per a l'exportació de gra ucraïnès i els diferents intercanvis de presoners.

stats