La vacuna d'Oxford/AstraZeneca ja pot començar a distribuir-se a la UE

L'EMA i la Comissió Europea li donen llum verda malgrat la guerra oberta amb la farmacèutica

3 min
xford and AstraZeneca vaccine representation

Brussel·lesLa vacuna d'Oxford/AstraZeneca ja pot començar a distribuir-se arreu de la Unió Europea. Malgrat la guerra oberta amb la Comissió Europea pel retard en l'entrega de dosis que va anunciar la farmacèutica, aquest divendres tant l'Agència Europea del Medicament (EMA) com el mateix executiu comunitari li han donat llum verda. Primer l'EMA li ha donat el vistiplau com a vacuna segura per a totes les persones majors de 18 anys i, després, la presidenta de la Comissió, Úrsula Von der Leyen, ha anunciat la concessió de l'autorització comercial perquè pugui començar a distribuir-se.

És la tercera vacuna que l'agència europea aprova contra el coronavirus, després de la de Pfizer-Biontech i la de Moderna. "Cap vacuna és perfecta però totes elles ajudaran a acabar amb la pandèmia", ha dit la directora de l'EMA, Emer Cooke. L'agència considera que la vacuna és segura i li atribueix una efectivitat del 60% en estudis que s'han dut a terme en persones majoritàriament d'entre 18 i 55 anys. Això significa que, de totes les persones a les quals se'ls va administrar la vacuna durant els assajos clínics, hi va haver una reducció del 60% de persones que van desenvolupar símptomes. Concretament: de les 5.258 persones que van rebre la vacuna només 64 van tenir símptomes mentre que de les 5.210 a les quals se'ls va administrar un placebo, 154 van desenvolupar símptomes.

És important, però, notar que l'EMA reconeix que hi ha poques dades de l'ús d'aquesta vacuna en persones majors de 55 anys. Aquesta era una de les grans incògnites en la decisió d'aquest divendres perquè dilluns la mateixa Cooke va obrir la porta a una autorització "parcial" excloent les persones majors de 65 anys i el comitè assessor de vacunes d'Alemanya va desaconsellar dijous l'aplicació a aquest grup d'edat. Efectivament, l'EMA explica que "no hi ha prou resultats en persones majors de 55 anys". Però al mateix temps, creu que donada l'experiència immunològica en els altres grups d'edat i també en els pocs d'aquest grup , també s'espera un "cert" nivell de protecció (que no pot concretar). Tot i això, un dels seus experts ha explicat aquest divendres que podria ser recomanable administrar d'altres vacunes a aquest grup d'edat. Tampoc hi ha dades sobre la seva eficàcia davant les noves variants, per això l'agència demana al laboratori més informació de tots dos casos.

Quan va començar a aparèixer informació sobre la falta de dades de la vacuna d'Oxford en persones majors de 65, la cap d'immunització de l'Agència de Salut Pública del Regne Unit, Mary Ramsay, va sortir al pas per assegurar que la vacuna d'Oxford és tan segura com la de Pfizer. Cal recordar que el Regne Unit la va autoritzar per la via d'emergència el 30 de desembre, quan encara formava part de la Unió Europea. Aquesta autorització avançada és una de les explicacions de la major velocitat de vacunació al Regne Unit si es compara amb la Unió. De fet, aquesta vacuna va ser la primera en entrar el procés d'avaluació de l'EMA però no ha sigut la primera en rebre la llum verda.

La vacuna que ha desenvolupat el laboratori d'Oxford necessita dues dosis per completar el procés d'immunització. Comparada amb la de Pfizer/BioNTech i la de Moderna, és de molt més fàcil conservació i manipulació –es pot preservar a temperatures de frigorífic convencional, entre 2 i 8 graus– i per això les expectatives posades en la seva capacitat de vacunar massivament eren les més elevades: "La decepció és immensa, perquè havia de ser la primera autoritzada per poder produir massivament. Després vam tenir sort que Pfizer i Moderna la tinguessin abans”, deia una font comunitària aquesta setmana.

Amb l'aprovat de la Comissió, ja es pot començar a distribuir arreu de la UE, Ara bé, el conflicte entre aquesta farmacèutica i la Unió és justament que AstraZeneca no pot complir amb el repartiment de dosis previst un cop aconseguida l'autorització, diu que a causa de problemes de rendiment a dues de les seves plantes a Europa. En canvi, la UE li recorda que el prefinançament que li ha proporcionat fins ara servia justament perquè augmentés la capacitat de producció per actuar amb celeritat a partir d'aquest divendres. Brussel·les ha engegat justament aquest divendres un procés per poder frenar les exportacions de vacunes fora de la UE i assegurar-se el compliment del contracte.

L'EMA conclou que la vacuna de Pfizer és segura un mes després

L' Agència Europea del Medicament (EMA) també ha publicat aquest divendres un informe sobre el primer mes d'aplicació de la vacuna de Pfizer-Biontech. No hi detecta cap nou efecte secunadri ni "reaccions al·lèrgiques severes" , sinó que les noves dades estan alineades amb els efectes secundaris que ja es coneixien. Per tant, l'EMA conclou també que és "segur" administrar la vacuna a gent gran.

stats