Els drons d'Ucraïna que fan la guerra a Putin

Un operador ucraïnès explica l'ús dels aparells no tripulats al front

4 min
Cluster, operador de drons ucraïnès, a punt de fer volar un aparell.

BarcelonaEl 30 d'agost, Ucraïna va llançar el seu atac més gran amb drons contra territori rus: va afectar sis regions de Rússia i a la ciutat de Pskov -a 700 quilòmetres de la frontera ucraïnesa- van impactar en quatre avions de transport estacionats a l'aeroport. I el dia 25 a la matinada, drons ucraïnesos havien atacat una base militar russa al bell mig de la península de Crimea. Des de l'inici de la guerra, els drons han estat un dels recursos de l'exèrcit ucraïnès per defensar-se de l'atac d'un enemic molt més gran i fort. I, després d'un any i mig de guerra, el seu ús s'ha intensificat.

Els atacs en territori rus omplen titulars i formen part d'una guerra psicològica que ha obligat el Kremlin a instal·lar fins i tot defenses antiaèries al terrat de la seu del ministeri de Defensa a Moscou o a intervenir el senyal de GPS a la capital, per a desesperació de conductors i taxistes. "Els atacs amb drons en territori rus són sobretot distraccions, mentre Ucraïna duu a terme la contraofensiva. A més, evidencien l'embolic en què s'han ficat: després del fracàs inicial de l'ocupació d'Ucraïna, un any i mig després ni tan sols poden defensar la seva pròpia terra i continuen malbaratant la seva gent i els seus recursos", explica a l'ARA en una conversa Signal Cruster, un operador de drons de l'exèrcit ucraïnès.

Txerníhiv

Kíiv

Khàrkiv

Lviv

Izium

Kramatorsk

Bakhmut

UCRAÏNA

Dnipró

Donbass

Zaporíjia

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Mariúpol

Presència de tropes russes

Kherson

Territori recuperat per

Ucraïna en l’ofensiva del

novembre del 2022

mar d’Azov

Odessa

Crimea

mar Negre

Avanç ucraïnès

Avanç rus

Kíiv

Lviv

UCRAÏNA

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Odessa

Presència de tropes russes

Territori recuperat per

Ucraïna en l’ofensiva del

novembre del 2022

mar Negre

Avanç ucraïnès

Avanç rus

Txerníhiv

Khàrkiv

Izium

Kramatorsk

Bakhmut

Dnipró

Donbass

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Kíiv

Lviv

UCRAÏNA

Territori ocupat per Rússia

abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Odessa

Territori recuperat per

Ucraïna en l’ofensiva del

novembre del 2022

Avanç ucraïnès

Avanç rus

Txerníhiv

Khàrkiv

Izium

Kramatorsk

Bakhmut

Dnipró

Donbass

Zaporíjia

Mariúpol

Kherson

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Les missions que fa Cruster no són prou espectaculars per ser notícia, però sí que suposen un autèntic maldecap per a l'invasor rus i són claus en la contraofensiva ucraïnesa. "Els drons són ulls al cel: poden veure què passa a terra, a primera línia, rere la primera línia, i també poden llançar artefactes explosius", relata. Cada dia destrueixen dipòsits de combustible o de munició, carreteres o infraestructures claus per a la logística dels ocupants. "Bàsicament, tenim tres funcions: guiar la nostra artilleria per poder atacar amb més precisió l'enemic, reconèixer les posicions enemigues per planificar missions (saber on es concentren els soldats russos, per on es mouen, quanta infanteria i vehicles tenen i quines són les vies d'aproximació i de retirada disponibles) i llançar granades i projectils sobre objectius inaccessibles per a la nostra artilleria o que requereixen molta precisió", apunta. També poden tirar "objectes sobre el terreny per ajudar companys o civils que estan en dificultats". I tot això Cruster ho ha de fer en un rang d'entre 1 i 4 quilòmetres, o sigui, ben a prop de l'enemic.

Ulls al cel

El dia a dia varia depenent del tipus de missió. "De vegades arribem amb la meva unitat a la posició tan bon punt surt el sol i ens instal·lem al soterrani d'una casa en ruïnes. Engeguem el generador, instal·lem l'Starlink [el terminal per rebre el senyal d'internet de banda ampla per satèl·lit de l'empresa d'Elon Musk] i tot el que necessitem. I volem fins que es fa fosc. Passem la nit al soterrani o marxem i hi tornem l'endemà. O de vegades hi anem a la nit per fer volar drons amb càmeres tèrmiques fins a l'alba... o en alguns casos ens movem amb motxilles amb l'equip mínim fins a la posició", explica. D'una manera o d'una altra, la idea és sempre tenir ulls al cel: "Pots posar en perill un grup de soldats enviant-los a reconèixer el terreny o bé tenir una joguina volant que et donarà una imatge del que passa allà on t'interessa", resumeix Cruster.

Els drons han guanyat pes a la guerra. Els ucraïnesos cada cop disposen de més tècnics i especialistes que ideen millores en els sistemes de vol i de comunicacions. També cada cop són més importants els drons d'atac. Ucraïna ha hagut de desenvolupar el seu programa de drons per defensar-se d'una superpotència en míssils, clarament superior a l'aire i en els atacs de llarg abast. Moscou, en canvi, no tenia un programa propi de drons i va recórrer als Shahed, els drons kamikazes de fabricació iraniana. Ucraïna ha optat pels Bayraktar turcs.

Avui Ucraïna continua sense tenir superioritat aèria i sap que els caces F-16 promesos no arribaran fins a finals d'any, amb la condició que no es facin servir en territori rus. Per això continua apostant pels drons, que xarxes de voluntaris, empreses i organismes governamentals s'afanyen a desenvolupar. Els principals obstacles són la manca de finançament, les dificultats per aconseguir els components electrònics i el nombre limitat d'experts. Per la seva banda, Rússia també ha volgut recuperar terreny i està construint drons d'atacs Lancet, capaços de destruir el blindatge dels tancs Leopard, i n'ha augmentat la producció, segons sembla, amb una nova fàbrica de Shaheds al Tatarstan.

Fonts de l'estat major ucraïnès han explicat a The Economist que Rússia ha esborrat l'avantatge que tenia Ucraïna en l'ús de drons tàctics al principi de la guerra i que els nous sistemes d'interferència de guerra electrònica instal·lats en tancs i altres aparells limiten la capacitat d'acció dels ucraïnesos. Amb tot, Cruster es mostra optimista: "Rússia està trobant maneres de lluitar contra els nostres drons, però nosaltres continuem anant un pas endavant".

stats