Eleccions a Itàlia
Internacional 22/09/2022

La dreta italiana esprem la campanya i exhibeix múscul a Roma

Meloni acapara els aplaudiments en l'únic acte electoral amb Salvini i Berlusconi

3 min
Matteo Salvini, Silvio Berlusconi, i Giorgia Meloni en un acte de campanya.

RomaItàlia es prepara per anar a les urnes aquest diumenge i els partits polítics espremen els últims dies per intentar rascar vots entre l'electorat més indecís. Els tres partits de la dreta italiana, que es presenten units en coalició, han mostrat divergències més que profundes aquestes setmanes en temes clau per al futur del país, com la relació amb els seus socis europeus, les sancions a Rússia o la reforma fiscal. Però aquest dijous, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini i Giorgia Meloni han signat una treva i han posat la seva millor cara en l'únic míting que han compartit durant la campanya electoral, que aquest divendres tancaran per separat a diverses ciutats italianes.

Amb gairebé una hora de retard, els tres socis de la dreta italiana han reivindicat alguns dels seus cavalls de batalla, però han evitat referir-se a qüestions en què no han sigut capaços d'arribar al consens, com les sancions econòmiques a Putin o la condemna gairebé unànime del Parlament Europeu cap al govern hongarès de Viktor Orbán per la seva deriva antidemocràtica, que Meloni i Salvini van rebutjar.

L'encarregat d'obrir el míting a la cèntrica plaça del Popolo de Roma ha sigut Berlusconi. El líder de Força Itàlia ha estat presentat per una veu en off com l'"estadista italià més famós i respectat del món, líder del PP europeu i cor dels moderats i liberals italians", per a gran alegria del magnat. L'ex primer ministre no ha fet campanya porta per porta. Els 86 anys que farà la setmana que ve no perdonen. La feina feta l'ha deixada al seu braç dret, l'expresident del Parlament Europeu Antonio Tajani. Berlusconi s'ha limitat a concedir entrevistes a mitjans afins i proposar un programa electoral pràcticament calcat al del 1994, quan es va presentar a les eleccions per primera vegada, que inclou una renda ciutadana per a les mestresses de casa, pensions mínimes de mil euros o plantar un milió d'arbres cada any.

Tot i això, el Cavaliere no podia faltar a la cita i, molt en el seu estil, ha aprofitat la seva intervenció per repassar les suposades gestes assolides per la coalició conservadora els últims anys, com ara abaixar els impostos o frenar els desembarcaments d'immigrants irregulars. "Tot això abans que l'esquerra permetés aquesta invasió descontrolada", ha puntualitzat. El magnat ha reconegut que ell representa el passat, mentre que el futur del país està en mans dels seus dos aliats. "Visca la Giorgia, visca el Matteo i visca la llibertat!", ha llançat des de la llotja davant d'una massa de simpatitzants que, majoritàriament, onejaven banderes de Germans d'Itàlia i de la Lliga.

"Som acollidors, però no idiotes"

Després de Maurizio Lupi, líder d'una petita coalició de partits centristes, ha sigut el torn de Matteo Salvini. El líder de la Lliga ha reivindicat les mesures del seu partit per fer front a la crisi econòmica i ha enumerat les seves propostes estrella, com una mena de tarifa plana per rebaixar la pressió fiscal o l'abolició de la reforma que va endarrerir l'edat de jubilació. Tampoc s'ha oblidat de la seva eterna lluita contra la immigració. "Si Letta proposa repoblar els pobles italians amb immigrants, jo proposo ajudar els italians a tenir fills", ha dit. "I compte amb qui ve al nostre país i vol canviar la nostra manera de ser i de resar. No hem d'habituar-nos nosaltres als costums de qui vingui demà, són ells que han de respectar la nostra història mil·lenària. Som un poble acollidor, però no idiota", ha afegit.

Igual que Berlusconi, Salvini també ha apel·lat a presumptes gestes del passat i ha recordat la seva política de ports tancats quan era ministre de l'Interior en un govern de coalició amb el Moviment Cinc Estrelles. "Ho he fet i no veig el moment de tornar-ho a fer".

L'única que no té una llista de suposats assoliments polítics és Giorgia Meloni. A diferència dels seus aliats, la líder de Germans d'Itàlia s'ha mantingut a l'oposició durant els tres executius que s'han anat succeint durant la passada legislatura. Amb tot, els aplaudiments més forts han estat, sens dubte, per a ella, la favorita per arribar a ser cap del govern, segons els sondejos.

Meloni ha parlat pràcticament com a primera ministra in pectore i ha aprofitat el seu discurs per atacar el Partit Democràtic i aquells que estan atiant la por contra ella des de dins i fora d'Itàlia. "Ens diuen que fem por, però a qui fem por? Als amics dels amics que ocupen posicions només perquè tenen el carnet del PD", ha dit, fent al·lusió a la reunió que el líder socialdemòcrata, Enrico Letta, havia mantingut el dia anterior amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president de l'SPD, Lars Klingbeil. Aquest últim va dir que espera que no guanyi "la postfeixista Meloni", cosa que va provocar una gran polèmica. "Governarem amb un fort mandat popular durant els pròxims cinc anys, li agradi o no li agradi a l'esquerra", ha conclòs la líder de Germans d'Itàlia.

stats