Països Nòrdics

Dinamarca estrena un govern inèdit que vol que la gent treballi més

Els socialdemòcrates de Mette Frederiksen arriben a un acord històric amb els liberals i els moderats

Marta Casagolda
3 min
La primera minstra danesa Mette Frederiksen

CopenhaguenDinamarca ha anunciat aquest dimecres la formació de govern un mes i mig després de les eleccions, que van deixar una victòria ajustadíssima del Partit Socialdemòcrata. La nova coalició, doncs, està formada pels socialdemòcrates, els liberals i els moderats. I això és un fet històric, perquè suposa un govern de coalició format pel bloc de centreesquerra conjuntament amb el de centredreta, un fet que només s'havia produït el 1977. "Ens trobem en un moment incert a Dinamarca i a tot Europa, i és necessari prendre responsabilitat i cooperar entre tots", ha dit la primera ministra, Mette Frederiksen, en una clara referència a la inèdita coalició multicolor que a partir d'ara governarà Dinamarca. Frederiksen ja va manifestar el dia de la convocatòria d’eleccions la necessitat de formar un govern ampli i transversal per encarar el moment de crisi econòmica, energètica i climàtica que travessa el país.

La coalició ha estat batejada amb el nom de “responsabilitat per Dinamarca” i durant la presentació també hi han participat els altres socis de govern: el líder dels liberals, Jakob Ellemann-Jensen, i el dels moderats, Lars Lokke Rasmussen. El president dels liberals ha remarcat que “tot i els desacords entre els partits s'ha decidit impulsar un govern de reforma per encarar junts els desafiaments”.

Els comicis de l'1 de novembre van deixar un paisatge difícil de gestionar per a Frederiksen. Els partits del bloc d'esquerres obtenien una majoria parlamentària ajustada, però tot i això els socialdemòcrates no es van mostrar interessats en repetir la fórmula de govern de la passada legislatura, en què van governar en minoria amb el suport parlamentari d'altres forces d'esquerra. Els socialdemòcrates, per contra, han optat per aquest govern ampli, per al qual han hagut de convèncer el Partit Liberal, el seu gran adversari al bloc conservador.

Les propostes del nou govern són principalment econòmiques, i enfocades a preservar l’estat del benestar. Frederiksen, líder dels socialdemòcrates, ha anunciat un augment de l’oferta pública en 45.000 noves places fins al 2030 i un augment de salari als funcionaris públics. Aquestes propostes xoquen amb el programa dels liberals, i de fet el seu president, Elleman, ha remarcat que han fet concessions en moltes àrees però han aconseguit introduir la congelació d’impostos.

Més mà d'obra

Dinamarca necessita més mà d’obra i la nova coalició també es focalitzarà en alguns canvis en el camp educatiu per reduir la durada d’alguns graus i així incorporar més treballadors al mercat laboral. En aquest sentit, un altre dels acords que s'han volgut destacar és que estudiaran facilitar els tràmits perquè els treballadors estrangers puguin treballar al país nòrdic. En general, la nova coalició de govern fa una crida a treballar més i ha anunciat l’eliminació d’un dels dies festius del calendari laboral danès, el Dia de l’Oració, que se celebra el quart divendres després del diumenge de Pasqua. Amb l’estalvi d’aquest festiu es preveu augmentar la despesa en defensa per complir els requisits de l’OTAN.

La nova coalició ha promès reestructurar el sector sanitari per millorar-ne l’eficiència i reduir les llistes d’espera. Un altre dels temes cabdals per al govern és la crisi climàtica. Frederiksen ha anunciat que l’objectiu és que Dinamarca sigui neutra en emissions de diòxid de carboni el 2045. A més, el nou govern introduirà un nou impost per a l’aviació comercial, que buscarà limitar, en un futur, alguns vols de curta distància.

stats