Internacional 31/08/2021

Dieta vegetariana a Berlín contra la crisi climàtica

Les universitats de la capital alemanya eliminen pràcticament la carn dels seus menús

Mar Sala
2 min
Alemanya elimina la carn dels menú universitaris

BarcelonaEls 34 menjadors i cafeteries que atenen els estudiants de quatre universitats de Berlín oferiran a partir de l’octubre un menú que serà 68% vegà, 28% vegetarià i només un 4% entre peix i carn, una decisió que es pren per mitigar els efectes de la crisi climàtica i amb la qual la majoria dels estudiants s’han mostrat satisfets. Un guisat de verdura i llenties vermelles vegà, amb llet de coco en lloc de la tradicional, un bol de cigrons amb llavors de xia i quinoa... i els dilluns, obligatòriament, sense carn. Els estudiants de Berlín deixen així enrere alguns dels plats més tradicionals d'Alemanya, com la carn arrebossada, les salsitxes i el braó de porc, on la carn ha sigut sempre un element essencial. Els canvis en el menú venen acompanyats d'un lema: "Si vivim en un món que està canviant, per què no ho fem nosaltres?"

"Hem desenvolupat un nou concepte nutricional principalment perquè els estudiants ens han demanat repetidament fer una oferta més respectuosa amb el clima", explicava al diari The Guardian Daniela Kummle, membre de Studierendenwerk, l'organització que proporciona suport econòmic, social, sanitari i cultural als estudiants matriculats a les universitats de Berlín. La mateixa empresa explica que a tot Alemanya les cafeteries universitàries ja ofereixen actualment d'un 30 a un 50% d’opcions vegetarianes després d’anys de creixent demanda, però a la capital l'exigència s'accentua.

Frenar les emissions de carboni s'està convertint cada cop més en una prioritat per a les institucions estudiantils alemanyes. La Universitat de Humboldt va anunciar la seva intenció de tornar-se climàticament neutral el 2030 i ha contractat dos gerents de protecció climàtica; mentre que la Universitat Tècnica espera aconseguir-ho el 2045. El 2019 ja va inaugurar la primera cantina vegana per a estudiants de la ciutat. També estan renovant edificis per fer-los més eficients energèticament i centenars d'empleats s'han compromès voluntàriament a renunciar als vols de curta distància per viatges de negocis.

La factura de la indústria càrnica

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha responsabilitzat la cria d'animals d'estar al darrere del 14,5% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle causants del canvi climàtic (uns 7 milions de gigatones de CO₂). Per fer-se'n una idea, segons la FAO, això és més que l'emès entre tots els trens, cotxes, vaixells i avions junts.

La indústria càrnica també ha sigut una de les més assenyalades per Greenpeace per la contaminació que produeix pel que fa a l'emissió d'amoníac (altament tòxic i que va ser responsable del 92% del total emès el 2017), els nitrats per potenciar el color vermell de les carns i els antibiòtics que es fan servir per al creixement dels animals (un 70% dels antibiòtics al món es destinen a aquesta indústria), a més dels plaguicides i la contaminació genètica generada pels cultius transgènics, que es fan servir per alimentar bestiar. Avui en dia el bestiar ocupa el 30% de la superfície total del planeta, però això no és prou per mantenir el consum de carn actual. Per aconseguir-ho, s'estan talant milions d'arbres, amb l'objectiu de convertir selves i boscos en terres per a la ramaderia.

stats