Pròxim Orient

Onze palestins morts i més de 100 de ferits en una operació militar israeliana a Nablus

La batuda, que ha durat quatre hores, tenia com a objectiu tres sospitosos d'atacs a israelians

ARA
2 min
Palestins carreguen el cos sense vida d'un dels 10 morts en la batuda israeliana a Nablus aquest dimecres 22 de febrer de 2023.

BarcelonaAlmenys 11 palestins, inclòs un menor, han mort aquest dimecres durant una batuda de l'exèrcit israelià a la ciutat ocupada de Nablus, a Cisjordània. L'operació ha deixat també més de 100 ferits. En una de les jornades més violentes dels últims anys, més de 60 vehicles militars israelians han irromput a Nablus a les 10 del matí d'aquest dimecres, hora local, han encerclat un edifici, han obert foc i han llançat explosius.

"Ha estat terrorífic. Podíem sentir sorolls d'explosions i gent cridant als carrers", ha explicat Nabeela Suliman, una veïna que era al mercat amb la seva filla a prop del lloc dels fets, en declaracions a Middle East Eye. L'operació, que ha durat quatre hores, era una intervenció conjunta de la policia israeliana, l'exèrcit i el Servei de Seguretat Interior (Shin Bet).

L'objectiu de la batuda eren "sospitosos involucrats en atacs" contra israelians, que segons les forces de seguretat israelianes estaven planejant nous atemptats. En un comunicat conjunt dels tres cossos, han identificat els homes com a Hossam Aslim, de 24 anys; Muhammad Fatah, de 23, i Walid Dahil, i han explicat que tots tres havien resultat morts en la batuda. En un vídeo presumptament compartit per Aslim a les xarxes socials, segons el mateix mitjà, el jove admetia que estaven rodejats: "Tenim problemes, però no ens rendirem. No entregarem les armes. Moriré com un màrtir. Continueu portant les armes després de nosaltres".

Segons l'exèrcit, un grup de palestins armats han respost a la batuda amb trets, pedres i còctels Molotov contra les seves tropes, que han respost amb trets. L'atac ha deixat vuit morts més, entre els quals un nen de 16 anys, un ancià de 71 anys i dos homes més de 66 i 61 anys, a més d'almenys 103 ferits. Cap soldat o policia israelià ha resultat ferit. La policia israeliana assegura que, a més dels tres identificats, quatre dels morts han estat identificats com a milicians pertanyents a diferents grups armats, inclosos dos de la Jihad Islàmica Palestina (JIP).

El grup armat Cau del Lleó (Lions' Den) ha dit en un comunicat a Telegram que els seus combatents s'havien enfrontat a les forces israelianes al costat d'altres grups armats de la ciutat, incloses la Brigada Balata i la Brigada de Nablus. Els membres del grup, generalment joves, sense una jerarquia clara i desvinculats de les organitzacions tradicionals com Hamàs o la JIP i també de l'Autoritat Palestina, han estat els líders de la resistència armada a la ciutat.

"No passarà gaire temps fins que l'enemic sàpiga una vegada més que la sang palestina no és barata, i que el nostre poble no es quedarà callat davant les contínues agressions en contra seva", ha dit poc després Daoud Shehab, alt càrrec de la JIP a la franja de Gaza, segons Efe. D'altra banda, un portaveu de les Brigades al Qassam, braç armat del moviment islamista Hamàs, advertia que "la paciència de la resistència palestina a Gaza s'està esgotant". Mohammad Shtayeh, primer ministre de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), ha descrit la batuda com a "terrorisme organitzat".

Els incidents d'aquest dimecres es produeixen enmig d'una forta escalada de la violència a Cisjordània, que ja ha costat la vida a 59 palestins i 11 israelians des del començament del 2023, la majoria en operacions militars israelianes a la Cisjordània ocupada.

stats