Magnicidi a Haití

Detingut un dels presumptes autors intel·lectuals del magnicidi d'Haití

Emmanuel Sanon va entrar al país al juny amb "objectius polítics" i acompanyat de sis dels assassins, segons la policia

3 min
El cap de la policia haitiana, Léon Charles, en una roda de premsa aquest diumenge

SabadellLa policia haitiana ha anunciat aquest diumenge a la nit (dilluns a la matinada a Catalunya) la detenció d'una altra persona en relació amb l'atemptat contra el president del país, Jovenel Moïse, que va ser assassinat a trets dimecres de la setmana passada a casa seva. El nou detingut és Christian Emmanuel Sanon, un metge haitià de 63 anys resident a Florida i que, segons les autoritats haitianes, és un dels autors intel·lectuals del magnicidi.

El director general de la policia nacional d'Haití, Léon Charles, ha explicat en roda de premsa que Sanon va arribar a Haití en un vol privat el mes de juny "amb objectius polítics", tot i que no ha concretat més. El detingut va volar acompanyat de sis de les persones que acabarien cometent l'assassinat. Aquests sis homes, de nacionalitat colombiana, havien sigut contractats a través de l'empresa de seguretat CTU, de capital veneçolà però amb seu a Miami. El propietari de l'empresa és Antonio Intriago, vinculat a l'oposició veneçolana i a qui el president del país llatinoamericà, Nicolás Maduro, ha presentat com a "amic personal de Juan Guaidó i Leopoldo López", els seus dos rivals polítics més visibles.

Segons la investigació, aquests sis colombians havien sigut contractats inicialment per garantir la seguretat de Sanon, "però llavors la missió va canviar" i van rebre l'ordre d'"arrestar el president", segons Charles. Va ser a partir d'aquest moment que es van sumar a l'operació els altres 22 membres del comando: 20 colombians i dos nord-americans d'origen haitià. Segons fonts pròximes a la investigació citades per diversos mitjans, aquests dos últims han assegurat a la policia que els havien contractat com a traductors i que no eren a l'habitació del president quan li van disparar.

En tot cas, ara per ara no està clar en quin moment ni per quin motiu una missió que suposadament havia de consistir en arrestar Moïse va acabar amb 12 trets disparats contra el president. Aquest relat policial incomplet concorda, almenys parcialment, amb la versió dels fets que ha donat Jenny Capador, germana d'un dels suposats membres de la banda. Segons ha explicat a la revista colombiana El Tiempo, el seu germà no era un mercenari, sinó que havia viatjat a Haití perquè l'havien contractat per protegir "persones importants".

El germà de Capador és un dels tres presumptes assassins que va morir en un tiroteig amb la policia poc després del magnicidi. Vint més han sigut detinguts (21, sumant-hi Sanon) i encara hi ha cinc fugitius, que la policia considera "perillosos".

Les forces de seguretat haitianes també estan investigant el paper del cap de seguretat del Palau Nacional, Dimitri Hérard, i del responsable de seguretat del president Moïse, Jean Laguel Civil, de qui sospiten que no van fer res per impedir el magnicidi.

"Un nou lideratge"

Segons la policia, van ser els mateixos assaltants els que van posar els investigadors sobre la pista de Sanon, ja que va ser "la primera persona" a qui van trucar un cop els van interceptar després de l'assassinat. Al seu torn, ell va contactar amb dues persones més, de qui no s'ha revelat la identitat i que la policia considera que són els ideòlegs del magnicidi. En un escorcoll a casa de Sanon, la policia hi va trobar una gorra amb la insígnia de la DEA (l'agència antidrogues dels Estats Units), 20 caixes de bales, armes i quatre matrícules de la República Dominicana, l'únic país amb el qual Haití té frontera terrestre.

En un vídeo publicat a YouTube l'any 2011 i titulat Lideratge per a Haití, Sanon denunciava la "corrupció" dels líders polítics haitians, que, segons ell, accepten que potències estrangeres explotin els recursos naturals del país (com l'urani o el petroli) a canvi de suport polític. "Amb mi al poder, m'haureu de dir què fareu amb el nostre urani, què fareu amb el petroli que tenim al país, què fareu amb l'or que voleu exportar", deia Sanon en aquesta gravació, en què reclamava "un nou lideratge" per a Haití.

stats