França allibera el suposat assassí de Khashoggi perquè es van equivocar de persona

L'home que van detenir dimarts abans d'agafar un vol a l'Aràbia Saudita no era el sospitós

3 min
Imatge d'arxiu del periodista saudita assassinat Jamal Khashoggi.

BarcelonaLes autoritats franceses havien detingut dimarts un dels suposats sospitosos d'haver assassinat el periodista saudita Jamal Khashoggi a Istanbul la tardor del 2018. Khaled Aedh Al-Otaibi, de 33 anys, havia estat arrestat a l'aeroport de Roissy, a prop de París, quan embarcava cap a Riad, la capital de l'Aràbia Saudita, segons informaven fonts policials i judicials. Aquest dimecres, però, França ha rectificat: han deixat l'home en llibertat després de concloure que s'havien confós de persona. "Després d'haver estudiat de manera intensiva la identitat d'aquesta persona ens hem adonat que l'ordre [de captura] no s'aplicava a ell", diu un comunicat del fiscal general, Rémy Heitz. "Ha estat alliberat", afegeix, sense donar gaires detalls més.

Es confirmen, doncs, les afirmacions de l'Aràbia Saudita que, des del vespre de dimarts, insistia que tot plegat era degut a un error d'identitat i demanava a París que alliberés de manera immediata la persona arrestada. Segons la premsa francesa, l'error s'explica perquè aquest home tenia el mateix nom que un dels sospitosos de ser un dels implicats en la matança del periodista.

Qui es buscava, doncs, és Al-Otaibi, exmembre de la guàrdia reial del país àrab i en cerca i captura per la Interpol. El sospitós forma part d'una llista formada per una vintena de sospitosos per la mort de Khashoggi. Al-Otaibi també consta la llista de persones a qui el Regne Unit van imposar sancions vinculades amb la mort de Khashoggi. "Va estar involucrat en l'assassinat il·legal de Jamal Khashoggi a Istanbul el 2 d'octubre de 2018, com a part de l'equip de 15 homes enviat a Turquia per les autoritats saudites", manifesta l'informe del govern britànic, publicat l'estiu passat. Segons aquest document, Al-Otaibi va participar en "l'ocultació de proves a la residència del cònsol general saudita després de l'assassinat".

Khashoggi, crític amb la monarquia del seu país, va ser vist per últim cop el 2 d'octubre de fa tres anys quan entrava al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul per recollir un certificat de divorci per poder-se casar amb la seva parella, Hatice Cengiz, que l'esperava fora i que no el va veure sortir. Les seves restes no s'han trobat mai. Uns quants dies després de la desaparició, filtracions d'agents turcs en diversos mitjans asseguraven que tenien gravacions d'àudio que provaven que Khashoggi va ser brutalment assassinat i esquarterat, i el fiscal en cap d'Istanbul va concloure que el periodista, que vivia als Estats Units i era columnista del Washington Post, va morir asfixiat i que el seu cos va ser desmembrat.

El febrer d'aquest any, la Casa Blanca va fer públic un informe de la intel·ligència nord-americana que assenyalava el príncep hereu saudita Mohamed bin Salman com a responsable d'ordenar la mort del periodista. El govern saudita va negar la implicació del monarca en el cas i va rebutjar les conclusions de l'informe. Bin Salman també ha negat que hi tingui res a veure.

El 2019, un tribunal saudita va condemnar vuit persones per la mort de Khashoggi. Cinc d'elles van ser declarades culpables de participar directament en l'assassinat i van ser condemnades a mort, tot i que les penes van ser finalment commutades per 20 anys de presó. Les altres tres persones van ser condemnades a deu anys de presó per encobriment del crim. Tot i això, aquest procés va ser considerat per l'opinió internacional com un "rentat de cara". La llavors relatora especial de l'ONU Agnès Callamard va descriure'l com "l'antítesi de la justícia", i va concloure que Khashoggi va ser "víctima d'una execució deliberada i premeditada".

stats