Desenes de presoners de guerra ucraïnesos morts en l'atac a una presó de Donetsk

Blinken parla amb Lavrov per primer cop des de l'inici de la guerra i li demana un intercanvi de presoners

ARA
3 min
Cadàvers de pressoners de guerra ucraïnesos que estaven al centre de detenció bombardejat aquest divendres 29 de juliol a Donetsk.

BarcelonaEl bombardeig sobre una presó de la zona controlada per Rússia a Donetsk, a l'est d'Ucraïna, ha matat aquest divendres desenes de presoners de guerra ucraïnesos. L'exèrcit rus acusa l'ucraïnès de l'atac, però Kíiv en nega l'autoria i acusa al seu torn les tropes russes. Segons el ministeri de Defensa rus, en el bombardeig han mort 40 persones i 75 més han resultat ferides. Les imatges de la tragèdia mostraven les restes d'un edifici ple de llits amb cossos carbonitzats, amb altres cossos alineats a terra i en lliteres militars.

Les autoritats russes asseguren que l'exèrcit ucraïnès ha colpejat la presó amb un dels seus coets Himars fabricats als Estats Units, però el govern ucraïnès ho nega. El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, assegurava que l'artilleria russa havia destruït la seva pròpia presó per ocultar el maltractament a què sotmetia els detinguts i culpar Ucraïna. Kuleba ha acusat Moscou de crims de guerra i ha reclamat una condemna internacional. El centre era a la ciutat d'Olenivka, situada en la zona de Donetsk controlada pels separatistes pro-russos.

El líder separatista Denis Pushilin ha assegurat que no hi havia estrangers entre els 193 presos del centre i que en l'atac també havien resultat ferits vuit funcionaris. Pushilin, de fet, ha dit als periodistes que Ucraïna ha volgut atacar el centre penitenciari perquè els seus soldats presoners de guerra havien començat a parlar dels crims de guerra comesos per l'exèrcit ucraïnès. Per la seva banda, Kíiv assegura que ha identificat més de 10.000 possibles crims de guerra comesos per les tropes russes.

A l'espera del gra

D'altra banda, Kíiv assegura que està a punt per començar a exportar gra ucraïnès a través del mar Negre. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest divendres el port de Txornomorsk, al sud del país, i ha afirmat que les exportacions de gra es podrien reprendre aquest mateix divendres o dissabte. Fa just una setmana, Ucraïna i Rússia van tancar un acord per desbloquejar les exportacions de gra des dels ports ucraïnesos, amb la mediació de Turquia i les Nacions Unides, i dimecres es va inaugurar el centre de coordinació a Istanbul on seran revisats els carregaments ucraïnesos abans de seguir la seva ruta d'exportació. "Per a nosaltres és important seguir sent un garant de la seguretat alimentària mundial", ha dit Zelenski.

"En total, abans de la guerra es van carregar 17 vaixells. Avui hem començat la càrrega d'un altre vaixell a Txornomorsk. Hem resolt, en principi, gairebé totes les qüestions tècniques", ha dit el ministre d'Infraestructures ucraïnès, Oleksandr Kubrakov. Tot i això, no ha donat una data exacta per a la sortida dels vaixells, que s'esperava que fos aquest divendres. El mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, assegurava que el país està preparat i esperant un senyal de l'ONU i de Turquia per iniciar els enviaments. L'ONU, de fet, vol que els països més pobres tinguin prioritat en la recepció d'aquests aliments. El bloqueig del gra ucraïnès ha deixat en risc de patir fam més de 400 milions de persones i ha fet pujar el preu dels aliments mundialment, mentre el preu de l'electricitat també es disparava per l'escassetat de gas rus.

Intercanvi de presoners

També aquest divendres hi ha hagut el primer contacte entre els caps de la diplomàcia de Rússia i els Estats Units des de l'inici de la guerra. Serguei Lavrov i Antony Blinken han parlat per telèfon i han tractat la qüestió de l'intercanvi de presoners proposada pel govern nord-americà. "He pressionat el Kremlin perquè accepti la proposta substancial que hem presentat sobre l'alliberament de Paul Whelan i Brittney Griner", ha afirmat Blinken.

Els Estats Units van anunciar a principis de setmana que han fet una oferta a Rússia per garantir l'alliberament de l'estrella de la NBA Brittney Griner i de l'exsoldat Paul Whelan. Tot i que no han detallat oficialment què ofereixen a canvi, mitjans nord-americans han indicat que Washington està disposat a intercanviar el traficant d'armes rus Viktor Bout, que compleix una condemna de 25 anys de presó.

"Sobre el possible intercanvi de ciutadans russos i nord-americans empresonats, la part russa ha suggerit fermament tornar a la pràctica de tractar la qüestió d'una manera professional i utilitzar la diplomàcia tranquil·la en lloc de llançar informació especulativa", ha respost en un comunicat el ministeri d'Exteriors rus.

stats