Internacional 17/07/2013

El capità del 'Costa Concordia' accepta anar a presó, però demana una reducció de la pena

Comença el judici pel naufragi del Costa Concordia. Francesco Schettino, capità del vaixell, s'enfronta a una pena màxima de 20 anys per la mort de 32 persones

Efe
2 min

GrossetoEl judici contra el capità del 'Costa Concordia', Francesco Schettino, pel naufragi del vaixell al gener de 2012, ha començat aquest dimecres a la localitat de Grosseto, al centre d'Itàlia, amb el vaixell encara encallat davant les costes de l'illa italiana de Giglio.

En aquesta primera audiència del judici pel naufragi del vaixell de la naviliera Costa Creuers, la defensa de Schettino ha sol·licitat de nou que es pacti la pena, amb l'objectiu d'evitar la condemna màxima de 20 anys de presó que afronta el capità. La defensa ha proposat una pena de 3 anys i 5 mesos de presó per al capità, acusat d'homicidi culpós múltiple, abandonament de la nau, naufragi i de no haver informat les autoritats portuàries immediatament de la col·lisió davant Giglio que va deixar 32 morts.

Schettino considera una injustícia que ell sigui l'únic dels sis imputats en el procés a qui s'ha obert un judici oral, després que en l'audiència preliminar no s'acceptés la proposta de la seva defensa de pactar la pena, cosa que sí que va passar en el cas de les altres cinc persones. De fet, la causa contra aquests altres imputats es veurà el dia 20, en una audiència preliminar en la qual s'estudiaran les penes d'entre un i dos anys proposades per al responsable del pont de comandament, Ciro Ambrosio; l'oficial Silvia Coronica; el timoner Jacob Rusli; el cap, Manrico Giampedroni; i el cap de la unitat de crisi de Costa Creuers a terra, Roberto Ferrarini.

Immediatament després que la defensa del capità presentés aquesta sol·licitud de pacte aquest dimecres al president del tribunal de Grosseto, localitat toscana responsable de la jurisdicció de l'illa de Giglio, el fiscal Francesco Verusio n'ha mostrat la seva total oposició, tal i com ja va fer la Fiscalia durant la audiència preliminar.

Al judici contra Schettino hi participen 4.228 persones que s'han declarat damnificades, 62 advocats i 242 peticions de constitució com a part civil, de les quals s'espera que els jutges n'admetin només una seixantena. Entre els admesos, segons han decidit aquest dimecres els jutges, es troba el Ministeri de Medi Ambient italià, l'organització ecologista WWF i la naviliera, Costa Creuers.

La companya del capità

La gran sorpresa d'aquesta primera vista ha estat la participació de la jove moldava Domnica Cemortan, que acompanyava al capità la nit del naufragi i la presència de la qual a bord del creuer, fins i tot a la sala de comandaments en el moment de l'impacte, va donar lloc a multitud d'especulacions. En declaracions als periodistes, Cemortan ha expressat la seva estranyesa perquè el capità fos l'únic que hagués d'afrontar el judici i va negar que ella mai hagués dit "Schettino, t'estimo", com es va arribar a especular, motiu pel qual ha decidit querellar-se contra els mitjans que van insinuar una possible relació sentimental.

El naufragi del 'Costa Concordia' va ocórrer la nit del 13 gener 2012 després que el vaixell xoqués contra un escull durant una maniobra del capità per apropar-lo a la costa. Després del xoc es va produir l'evacuació dels més de 4.200 passatgers, sent Schettino un dels primers que va abandonar la nau. La propietària del vaixell, encara encallat al lloc de l'accident, ha arribat a un acord pel qual haurà de pagar un milió d'euros com a sanció administrativa.

stats