Corea del Nord
Internacional 18/02/2023

Corea del Nord llança un míssil de llarg abast en un missatge d'advertència a Washington

El projectil ha caigut a les costes del Japó, que creu que és un tipus de coet amb prou abast per arribar als Estats Untis

ARA
2 min
El líder nord-coreà, Kim Jong Un, i la seva filla Kim Ju Ae assisteixen a una desfilada militar per commemorar el 75è aniversari de la fundació de l'exèrcit de Corea del Nord, el 8 de febrer del 2023.

BarcelonaDesprés d'un mes i mig d'inactivitat, aquest dissabte Corea del Nord ha tornat a fer una demostració del seu múscul militar amb el llançament d'un míssil balístic, aquest cop de llarg abast, en un gest que s'ha interpretat com un missatge d'advertència als Estats Units, dies abans que comencin unes maniobres militars amb Corea del Sud. El coet ha caigut a aigües de la zona econòmica exclusiva del Japó una hora després que fos disparat, segons ha informat Tòquio.

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha afirmat que probablement es tracta d'un míssil de tipus ICBM, un coet intercontinental que té un abast de 14.000 quilòmetres i, per tant, capacitat potencial per arribar a tot el territori dels Estats Units. Segons l'exèrcit de Corea del Sud, el míssil llançat aquest dissabte ha volat 900 quilòmetres abans de caure al mar. Pyongyang no ha revelat la tipologia exacta del projectil, que analistes i governs creuen que podria ser un nou tipus d'ICBM que el règim de Kim Jong-un va exhibir en una desfilada militar el 8 de febrer passat per commemorar el 75è aniversari de l'exèrcit nord-coreà.

Resposta a la cooperació de Seül i Washington

Després del llançament, el segon d'aquest any –el primer va ser l'1 de gener, en aquell cas un míssil de curt abast– el Consell de Seguretat Nacional de Corea del Sud ha convocat una reunió d'urgència i ha acordat incrementar la cooperació en seguretat amb els Estats Units i el Japó. La setmana que ve, Seül i Washington faran exercicis militars per simular un atac nuclear del règim nord-coreà. Serà la prèvia a les maniobres militars anuals que tindran lloc al març.

Aquest divendres Pyongyang ja va advertir que duria a terme "accions de resposta sense precedents contundents i persistents" si aquestes maniobres s'acaben duent a terme, ja que les considera "preparatius per a una guerra d'agressió". L'any passat el règim de Kim Jong-un va fer un nombre rècord de llançaments de míssils, una cinquantena, en moltes ocasions justament en resposta a maniobres conjuntes de Washington i Seül.

Els ministres d'Exteriors del G-7, reunits a Munic per la Conferència de Seguretat anual, han condemnat el llançament: "És una violació flagrant de les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU i amenaça la pau i la seguretat regionals i internacionals", han manifestat en un comunicat. El grup, que engloba Alemanya, els Estats Units, el Canadà, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit, ha qualificat el comportament de Corea del Nord de "temerari" i ha demanat una resposta unificada de la comunitat internacional.

stats