Eleccions
Internacional 02/10/2022

El conservador Boríssov guanya en una Bulgària en xoc per la guerra

El gas marca els comicis al país més pobre de la UE i amb una forta dependència de Rússia

Paulina Kamburova
3 min
El primer ministre de Bulgària, Boyko Borissov, durant un míting aquesta setmana

SofiaL'ex primer ministre Boiko Boríssov i el seu partit conservador populista GERB han guanyat les eleccions anticipades a Bulgària amb el 25,5% dels vots, segons els sondejos a peu d'urna. Boríssov, que va dominar la vida política al país entre el 2009 i el 2021 i va ser tres cops cap de govern, s'ha imposat al fins ara governant Kiril Petkov, dels proeuropeus de Continuem el Canvi (PP). Segons els sondejos, set partits poden entrar al Parlament búlgar, on la formació de majories serà complicada.

Boríssov, que el març passat va ser detingut per corrupció, ha capitalitzat la crisi dels proeuropeus i les incerteses creades per la guerra d'Ucraïna. Tot i que va exigir negociacions amb la russa Gazprom per mantenir el subministrament de gas rus al país, no ha canviat la seva orientació conservadora i europeista.

Han estat les quartes eleccions legislatives a Bulgària en menys de dos anys, i l'afartament i el nou sistema de vot electrònic, incomprensible per a molta gent gran i analfabeta, han deixat la participació en menys del 35%. Tot i que el país és membre de l'OTAN i de la Unió Europea, oscil·la entre Rússia i Occident i hi ha una forta polarització social i política. L'impacte de la guerra a Ucraïna, l'amenaça de Putin, la mobilització a Rússia i, sobretot, el tall del subministrament de gas han afegit més confusió a la vida política.

Bulgària és el país més pobre de la UE i l'hivern que s'acosta, sumat a la manca d'ingressos en el context de la inflació creixent, espanta la gent. Volen estabilitat i veure un govern que tingui la capacitat de bregar amb els creixents costos de l'energia i assegurar el subministrament de gas a preus assequibles de fonts alternatives. L'escalada de la guerra a Ucraïna encara fa més possible l'escenari de formar govern, però no serà fàcil.

La majoria, a l'aire

Els resultats oficials poden trigar dies a anunciar-se, però si confirmen la victòria de Boríssov, rebrà l'encàrrec per formar el seu quart govern. No ho tindrà fàcil per constituir una coalició de govern estable, ja que la majoria de partits han dit que no hi volen col·laborar.

Després de trencar-se al juny la coalició de govern encapçalada pels proeuropeus de Continuem el Canvi (PP), de l'ex primer ministre Kiril Petkov, que s'havia negat a pagar en rubles el gas rus, es va témer que els socialistes poguessin reprendre els acords amb Gazprom, però justament dissabte es va inaugurar el gasoducte que connecta Grècia amb Bulgària per distribuir gas del Caspi a l'Europa Oriental i reduir la dependència energètica de Rússia. Els seus exsocis de govern, el Partit Socialista Búlgar (BSP) de Kornelia Ninova, però, tenen una orientació pro-russa i això pot ser un obstacle seriós.

DPS és el partit de l'ètnia turca a Bulgària, dirigit per Mustafa Karadai. Té un electorat més lleial, tot i que en bona part resident a Turquia o en altres països de la UE. Aquest és el partit que exerceix la influència de Turquia a la política búlgara i pot ser un factor important en la formació d'un govern. Bulgària Democràtica (DB), amb el líder Hristo Ivano, té una posició euroatlàntica ferma i està a punt per negociar amb el PP, però també amb Boríssov. Vazrazhdane és un partit nacionalista d'orientació pro-russa i el seu líder, Kostadin Kostadinov, que està en contra de l'OTAN i la UE, ha guanyat vots en el context de la guerra a Ucraïna i la polèmica per la incorporació de Macedònia del Nord a la UE.

Ara comencen les negociacions per formar govern, que poden portar a un executiu amb més o menys acords programàtics o a una aposta més tecnocràtica. Però mentre continuï el conflicte entre Rússia i Occident, hi haurà inestabilitat als Balcans, com ha passat al llarg de la seva història.

stats