Internacional 21/01/2022

Centenars de víctimes, incloses criatures, en un bombardeig en una presó al Iemen

Una matinada d'escalada de violència en una guerra que ha suposat la pitjor crisi humanitària del món

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
L'atac aeri a la presó de Sanaa, Iemen, ha deixat centenars de ferits. Imatge captada per un dron i capturada d'un vídeo.

Més de 200 persones han mort o han resultat ferides en un atac aeri contra una presó a Saad, al Iemen, segons el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR). La zona és el cor del moviment houthi. Ha sigut el més mortal dels molts atacs d'aquesta matinada que posen de manifest una escalada dràstica. Els equips de rescat encara treien cossos d'entre les runes al migdia en el que podria ser el pitjor atac des del 8 d'octubre del 2016, quan els saudites van bombardejar un funeral a Sanà. Des del CICR asseguren que les xifres augmentaran. Al sud, a la zona de Hodeida, hi ha hagut un atac aeri a un centre de telecomunicacions que ha provocat la caiguda d'internet arreu del país.

La coalició militar liderada per l'Aràbia Saudita ha intensificat els atacs aeris, suposadament, contra objectius militars houthis. Ho ha fet després que dilluns els rebels conduïssin un assalt aeri sense precedents contra els Emirats Àrabs Units, a més de llançaments transfronterers de míssils i drons a les ciutats saudites. L'assessor presidencial dels emirats, Anwar Gargash, va advertir que el país exerciria el seu dret a defensar-se després de l'atac d'Abu Dhabi de dilluns, que va ser reivindicat pels houthis.

Un comunicat de Save the Children ha denunciat la mort de tres nens i més de 60 adults en aquesta escalada de violència. Metges Sense Fronteres, per la seva banda, ha assegurat que l'Hospital de Saad ha rebut unes 200 persones ferides en l'atac a la presó i que "estan tan aclaparats que no poden acollir més pacients". El cap de missió de MSF al Iemen, Ahmed Mahat, ha assegurat que "encara hi ha molts cossos al lloc dels fets i moltes persones desaparegudes. És impossible saber quantes persones han estat assassinades".

"La pitjor crisi humanitària del món"

L'Aràbia Saudita lidera una coalició militar amb suport occidental que va intervenir al Iemen el 2015 per restaurar el govern del president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, que va ser expulsat del poder pels houthis alineats amb l'Iran l'any 2014.

La guerra del Iemen ha sigut una catàstrofe per a milions de ciutadans obligats a fugir de les seves llars i patint de fam. L'ONU acredita que el conflicte ha desencadenat "la pitjor crisi humanitària del món". S'estima que han mort unes 377.000 persones, fins a finals del 2021, per conseqüències directes o indirectes de la guerra, com la fam i malalties.

stats