La Casa Blanca adverteix que s’està quedant “sense diners ni temps” per ajudar Ucraïna

Després d'haver invertit 111.000 milions de dòlars en un any i mig, la sol·licitud d'ajuda militar addicional per a Kíiv s'estanca al Congrés

3 min
Soldats ucraïnesos al front de Zaporíjia.

WashingtonLa directora de pressupost de la Casa Blanca, Shalanda Young, ha enviat una carta als congressistes en què demana que aprovin de manera urgent un paquet d’ajuda addicional per a Ucraïna. Després d’uns 111.000 milions de dòlars invertits en gairebé dos anys en assistència al país aliat, l’administració reconeix que s’està quedant “sense diners i gairebé sense temps” per proveir Kíiv i garantir que té l’armament necessari per fer front a Rússia.

El president Joe Biden va enviar fa un mes i mig una sol·licitud “urgent” perquè aprovés una ajuda conjunta de 105.000 milions per a Ucraïna, Israel, Taiwan i la frontera sud amb Mèxic. D'aquests, més de la meitat (61.000 milions) estan previstos per a l'exèrcit de Volodímir Zelenski, que inclouen 30.000 milions enviats el febrer del 2022 per restaurar equipament militar. 

Però l’oposició dels republicans, que tenen majoria a la cambra baixa, a lligar l’assistència militar d’Ucraïna i Israel, així com les divisions internes dels demòcrates pel que fa a l’ajuda addicional a Tel-Aviv, han impossibilitat que cap resolució tiri endavant. Els republicans van aprovar a la Cambra de Representants una proposta de llei per finançar Israel en solitari, de 14.300 milions de dòlars, que ni tan sols va ser sotmesa a votació al Senat, liderat pels demòcrates. Però ningú ha mogut fitxa al Capitoli pel que fa a Ucraïna.

La setmana passada el recentment elegit president de la cambra baixa, el republicà Mike Johnson, va dir que té confiança que s'acabi aprovant finançament, tant per a Ucraïna com per a Israel. Però va insistir que ha de ser en dos paquets separats i va afegir-hi un condicionant: que hi hagi canvis en la política fronterera, fet que suposa una línia vermella per als demòcrates.

Shalanda Young, directora de l'Oficina d'Administració i Pressupost, parlant durant la roda de premsa diària a la Casa Blanca de Washington

Aquest dilluns, en resposta a la carta enviada per Young, Johnson ha culpat Biden de "no tenir en compte cap de les preocupacions de la conferència republicana sobre la manca d'estratègia a Ucraïna, el camí per resoldre el conflicte, o un pla per retre comptes sobre l'ajuda enviada pels contribuents nord-americans". I, mentrestant, "l'administració continua ignorant la catàstrofe a la nostra frontera", ha afegit a X, l'antic Twitter.

El Pentàgon ja ha utilitzat el 97% del pressupost

Però la situació de la guerra no pot esperar que es resolguin les diferències polítiques, segons ha avisat Young aquest dilluns. En la carta enviada als líders de les dues cambres, ha assegurat que si no s'envia més ajuda, "podria comprometre el paper d'Ucraïna al camp de batalla no només posant en risc el territori recuperat, sinó també augmentant la probabilitat de victòries militars russes". I ha afegit: "No hi ha una solució màgica per finançar Ucraïna en aquests moments; ens hem quedat sense diners i gairebé sense temps".

Segons la directora de pressupost, el Pentàgon ja ha utilitzat el 97% dels 62.300 milions de dòlars que va rebre al novembre, pertanyents a l'any fiscal 2024. I el departament d'Estat ja s'ha gastat els 4.700 milions que va rebre per invertir en assistència militar, econòmica i humanitària a Ucraïna. "No és un problema per a l'any vinent", ha insistit Young: "El moment d'ajudar la democràcia ucraïnesa contra l'agressor rus és ara. Ha arribat l'hora que el Congrés actuï".

Aquest és l'últim de la sèrie de senyals que ha enviat l'administració nord-americana dels maldecaps que li està portant la guerra estancada a l'est d’Europa. Un recent informe del Pentàgon sobre l'estat de la indústria armamentística filtrat per Politico ja exposava una situació alarmant: "Les bases industrials de defensa dels EUA no tenen la capacitat ni la resiliència requerides per satisfer les necessitats de producció de la guerra".

El líder de la majoria demòcrata al Senat, Charles Schumer, un dels quatre líders que han rebut la carta, ha respost que té previst portar a votació pròximament la sol·licitud que va enviar Biden de 105.000 milions de dòlars. Però s'oposa als canvis en la política fronterera que demanen els republicans, fet que portarà, de nou, a un estancament al Congrés, i deixarà Rússia un pas més a prop de la victòria a Ucraïna.

stats