Internacional 21/11/2022

La càpsula 'Orion' ha arribat a l'òrbita lunar

La primera part de la missió Artemis I es tanca amb èxit a l'espera dels experiments que ha de fer abans de tornar a la Terra

2 min
Una de les imatges enviades per 'Orion' mentre s'acostava a la cara oculta de la Lluna

LondresSis dies després del llançament des del centre espacial Kennedy de Florida de la missió Artemis I, la nau Orion ha entrat aquest dilluns en l'òrbita lunar. El somni de tornar a la Lluna amb una nau tripulada per humans més de cinquanta anys després de l'últim allunatge és, doncs, una mica més a prop.

La càpsula Orion ha fet la volta a la cara posterior de la Lluna i ha passat a menys de 128 quilòmetres de la superfície, una aproximació molt pròxima perquè era a la cara més llunyana del satèl·lit. Com a resultat d'aquesta maniobra, els controladors del vol a Houston s'han enfrontat a una apagada de comunicacions durant mitja hora, temps durant el qual no han sabut si l'encesa d'un motor crític per continuar la missió s'havia produït i la nau havia pogut començar a allunyar-se cap a una òrbita una mica més allunyada de la superfície lunar.

"Avui és un d'aquells dies en què s'ha pensat molt i del qual s'ha parlat molt, molt de temps", ha dit el director de vol Zeb Scoville. Quan la càpsula ha sortit de la cara més llunyana de la Lluna, les càmeres de bord han enviat una imatge de la Terra: bàsicament, un punt blau envoltat de foscor.

Interior de l''Orion' amb un dels maniquins a bord

"Aquest matí acabem de veure com la Terra s'ha situat rere la Lluna –ha dit també Scoville– mentre ens preparem per dur-hi éssers humans en pocs anys. És un punt d'inflexió" en la cursa espacial. En un futur pròxim, la càpsula ha d’encabir fins a quatre astronautes. En l'òrbita realitzada, la nau ha volat per sobre dels llocs on van fer allunatges les naus de les missions Apollo 11, 12 i 14.

En aquest vol, l'Orion, propietat de l'Agència Espacial Europea, porta tres maniquins de forma humana, plens de sensors i tota mena de controls per mesurar les reaccions i els impactes del viatge. "Els sensors permeten fer-se una idea de si l'entorn és adequat per als éssers humans", ha explicat l'astronauta de la NASA Zena Cardman. "Hi ha instruments, com ara sensors de radiació, sensors de moviment i acceleròmetres, que seran fonamentals" per avaluar la seguretat del viatge espacial.

La càpsula es passarà prop d'una setmana en l'òrbita lunar abans de tornar a la Terra. Es preveu que arribi en aigües del Pacífic l'11 de desembre.

Imatge de la terra enviada per la càpsula 'Orion' aquest dilluns

Si tot va com està previst, doncs, hi haurà un nou llançament al 2024, aquesta vegada amb tripulació, i es tornarà a trepitjar la Lluna més de cinquanta anys després, al 2025, amb la missió Artemis III. Fins aleshores, s’hauran incorporat al projecte nous materials, noves tecnologies de comunicació, sistemes de propulsió, combustibles innovadors, sistemes informàtics d'última generació i un munt de desenvolupaments tecnològics que acabaran tenint impacte en el dia a dia de la humanitat.

stats