Cambodja imputa quatre joves ecologistes per insults al rei

Els acusats, entre els quals hi ha el periodista espanyol Álex González Davidson, s'enfronten a una pena de fins a deu anys de presó

2 min
Els tres activistes mediambientalistes imputats per insults al rei de Cambodja

LondresEl tribunal municipal de Phnom Penh, a Cambodja, ha acusat quatre activistes ecologistes de conspirar i insultar el rei, segons ha confirmat la Fiscalia del país. Tres dels imputats van ser arrestats el 16 de juny i enviats a presó preventiva. Es tracta de Sun Ratha, comptable, de 26 anys; Ly Chan Daravuth, investigadora, de 22 anys, i Yim Leang Hee, coordinador d'activistes, de 32 anys. El quart és el periodista espanyol Álex González Davidson, que ha sigut acusat in absentia. Els mediambientalistes havien documentat l’abocament de residus al riu de la ciutat. Tots quatre són membres de l’organització ecologista Mother Nature Cambodia (MNC).

Els activistes, acusats d'acord amb l'article 453 del Codi Penal de Cambodja, s'enfronten a una pena d’entre cinc i deu anys per conspiració, a més de la que castiga els suposats insults al rei, que comporta una condemna addicional d'un a cinc anys.

MNC és un grup de protecció del medi ambient i els seus membres intenten construir un "moviment imparable" que posi fi a la “destrucció sistemàtica del patrimoni natural del país”. El lloc web de MNC afirma: “Cambodja ha estat encaminant-se cap a una dictadura en tota regla durant anys. Els que estan disposats a parlar i dir la veritat pateixen un incessant assetjament i opressió de les seves llibertats. Malgrat els riscos, continuem denunciant les mentides i l'opressió".

L’any passat tres activistes de MNC van ser condemnats a 20 mesos de presó, acusats d‘incitació a crear el caos social. En aquell moment la relatora especial de les Nacions Unides per als defensors dels drets humans, Mary Lawlor, va afirmar que estava "preocupada pel patró creixent dels processaments dels defensors de les llibertats a Cambodja des del juliol del 2020".

El periodista espanyol Álex González Davidson, quan va ser arrestat a Cambodja l'any 2015.

Am Sam Ath, subdirector de vigilància de l'organització Licadho, ha assenyalat a propòsit de les detencions que la creixent duresa dels càrrecs contra activistes de MNC ha dissuadit altres joves d'unir-se al moviment de protecció del medi ambient.

Plang Sophal, fiscal adjunt del jutjat municipal de Phnom Penh, ha confirmat els càrrecs, sense especificar de quina manera els membres de MNC havien incomplert les lleis. "Les proves recollides per la policia demostren l'insult al rei", informa Reuters.

Alejandro González Davidson ha assegurat que els càrrecs són una “fabricació absoluta" i reflecteixen la paranoia del govern en relació amb els seus propis ciutadans. "Pel que fa als càrrecs contra mi, els veig com un reconeixement addicional que el règim veu en el meu activisme pacífic una amenaça", ha declarat a l’agència Reuters. Diferents organitzacions humanitàries han demanat l'alliberament immediat dels detinguts, i l'ambaixada nord-americana també els ha expressat el seu suport.

stats