Internacional 14/02/2021

Un nou brot d'Ebola a Guinea ha provocat almenys tres morts

Els vuit casos confirmats fins ara no tenen cap vincle aparent amb el que es va detectar fa una setmana al Congo

2 min
Operaris enduent-se un malalt sospitós de patir Ebola a la localitat congolesa de Butembo.

SabadellEl govern de Guinea va confirmar dissabte la detecció d'un brot d'Ebola al sud-est del país que ha afectat com a mínim vuit persones i ha provocat tres morts. Aparentment, aquests contagis no tenen cap relació amb el petit brot que es va detectar el cap de setmana passat a la República Democràtica del Congo i que fins ara ha afectat tres persones. És el primer cop que es registren casos d'Ebola a Guinea des del juny del 2016, quan es va donar per acabada l'epidèmia més greu fins ara d'aquesta malaltia, que va matar més d'11.300 persones (i en va contagiar més 28.600) entre el 2013 i el 2016. Aquella epidèmia, que va afectar especialment Libèria, Sierra Leone i Guinea, però que es va estendre també, amb molta menys intensitat, per altres països africans i va arribar fins i tot a Espanya (amb un únic cas) i als Estats Units, va tenir l'origen precisament a Guinea.

Segons ha explicat el director general de l'Agència Nacional de Seguretat Sanitària de Guinea (ANSS), Sakoba Keita, aquest nou brot es va originar en un enterrament celebrat a la ciutat de Gouécké, a l'extrem sud del país, l'1 de febrer. Per ara no s'ha confirmat si la persona que va ser enterrada aquell dia (una infermera del centre de salut local que havia emmalaltit uns dies abans) va morir a causa de l'Ebola, però les vuit persones contagiades hi van assistir i poc després van començar a manifestar els símptomes de la malaltia: diarrea, vòmits i sagnats. Tres dels afectats ja han mort, mentre que els altres cinc estan aïllats en centres hospitalaris.

Les autoritats sanitàries de Guinea estan rastrejant els contactes de les persones afectades per posar-les també en aïllament preventiu, i ja s'han posat en contacte amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i amb altres agències internacionals per aconseguir accés a vacunes contra l'Ebola. El virus d'aquesta malaltia es transmet pel contacte directe amb la sang o altres fluids corporals de les persones infectades i, si no s'actua a temps, la seva taxa de mortalitat pot arribar a ser del 90%.

Dos brots en una setmana

Diumenge passat la República Democràtica del Congo va anunciar que una dona de la regió de Kivu del Nord, al nord-est del país, havia mort el 3 de febrer a causa de l'Ebola. Durant els últims mesos, el país havia lluitat contra dues epidèmies pràcticament simultànies de la malaltia. Una, que va afectar precisament aquesta regió, es va declarar erradicada al juny, després de gairebé dos anys i d'haver provocat 2.280 morts, cosa que la converteix en el segon brot més letal de la malaltia des que es va detectar per primer cop, el 1976. L'altra va afectar el nord-oest del país entre el juny i el novembre, i va deixar 55 víctimes mortals.

La dona que va morir l'1 de febrer estava casada amb un supervivent de la malaltia i se sospita que aquest podria ser l'origen del seu contagi: el 2017, un estudi va demostrar que el virus es pot mantenir actiu al semen dels supervivents durant mesos o fins i tot un any.

Fins ara les autoritats congoleses han detectat tres casos d'Ebola vinculats amb aquest nou brot, el dotzè que es declara al país. S'han rastrejat més de 100 contactes de les persones infectades i divendres van arribar a la zona 1.200 dosis de la vacuna.

stats